FLÄSKKÖTT MED JULKÄNSLA
Det är inte svårareän att laga en eller flera köttbitar, och såsen kan man förbereda.
Kombinationen av fläskkött, senap och ingefära ger en försmak på julen.
Fläskytterfilé med skånsk senapssås.
600 g mörad fläskytterfilé
1 tsk stött rosmarin
1 tsk stött timjan
1/2 tsk mald ingefära
salt och peppar
smör
Till såsen
2 dl grädde
2dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk skånsk senap
majsstärkelse
salt och peppar
Putsa vid behov köttet.
Gnid in köttet medstött rosmarin, timjan, ingefära, salt och peppar.
Bryn köttet runt om i smör.
Efterstek i 175 grader i ugn eller i gryta med lock.
Den är klar när kärntemperaturen är 70 grader..
Ta upp köttet och linda in den i aluminumfolie.
Låt köttet ligga i ca. 10 minuter.
Koka upp grädde och vatten.
Rör ned senap och tillsätt vitvinsvinäger.
Red med majsstärkelse och sjud såsen i ca. 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Packa upp köttet och skär i tunna skivor.
Servera med sås, kokt potatis, lättkokt broccoli och lite färska örter.
FÖRSTA ADVENT

Idag blir det inga tips, men ni kan gå in på arkiv och trycka på december 2008.
GLÖGG PÅ KUL
Gör något roligt för era barn, gör denna barnglögg.

4 st | apelsin(er) | |
4 bit(ar) | polkagrisar | |
1 st | vaniljstång | |
4 st | geléhallon | |
8 dl | glögg, alkoholfri | |
1 st | hallonstång |
Tillagning
1. Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna med en kniv. Blanda kärnorna med glögg i en kastrull och värm på spisen.
2. Skär av apelsinen i toppen och gräv ur så mycket som möjligt av köttet lägg ner det i glöggen.
3. Slå glöggen i apelsinerna, krossa polkagrisarna med en kniv och lägg i.
4. Dela hallonstången i 4 delar.
5. Avsluta med att lägga i geléhallonet och stick ner hallonstången.
PEPPARKAKOR
Kommer här ett enkelt tips som gör det lättare.
Förr kavlade man ut degen på ett mjölat bord och ibland fastnade degen på kaveln.
Andväd två bakplåts papper när du kavlar ut degen.
Ta då bort det översta pappret och ta ut formerna på degen. dra sedan den undre pappret till plåten med de uttagna figurerna.
Enkelt och inget kladd.
Här kommer ett recept.
Mandelpepparkakor.
2 dl sötmandel
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 dl ljussirap
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
Hacka mandeln, men inte för fint.
Blanda smör, socker, sirap och pepparkakskryddorna.
Fortsätt sedan med bikarbonat, mjöl och mandel.
Knåda degen tills den blir slät och fin.
Rulla degen till små kulor med ungefär 2 cm diameter.
lägg upp dem på en bakplåt försed med bakplåtspapper.
Tryck ut kulorna med baksidan av en gaffel, så att ett rutmönster bildas.
Grädda kakorna ca. 10 minuter mitt i ugnen i 175 grader.
Dra av kakorna från plåten och dem kallna.
JULEN BÖRJAR I HELGEN

Dax att börja förbereda julen och baka lussebullar till helgen.
Tillagning
Detta är det bästa receptet på Lussekatter! Inte särskilt smalt men allt behöver ju inte vara det!!
50 g jäst
100 g smör (riktigt)
5 dl gammeldags mjölk
250 g kesella
1 1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2-3 msk stött kardemumma ( kan uteslutas)
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
russin
50 g smaält varmt smör till special jäsning
sätt på ungnen på 225 grader.
smula jästen i en degbunke. smält 100 g smör i en kastrull. häll i mjölken i kastrullen och värm till fingervarmt.Rör om tills jästen löser sigTillsätt kesella, saffran, salt,socker,kardemumman och det mesta av mjölet.arbeta tills degen släpper från skålens kanter.
Tillsätt ev. mera mjöl.Häll det varma smöret över degen precis innan du täcker över med en jäshanduk. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
baka ut degen i den form du vill ha, pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter. Flätor kräver längre tid, ca 20 min.
Servera med ett glas mjölk medans bullarna är lite halv varma.
IKVÄLL BÖRJAR SISTA RUNDAN

Ikväll möter vi ÖSK i först matchen i tredje rundan.
Vi i DVG kommer att vara närvarande och föra oväsen och heja fram grabbarna.
Kom ni också till Glysis kl 19:00
SOPPA
6 medelstora potatisar
6 morötter
det vita från 2 - 3 salladslökar
1 l vatten
2 tärningar hönsbuljong
400 g salsiccia
kajennepeppar
det gröna från salladslökar
Skala potis och morötter, ta unda en morot.
Dela resterande horötter och potatis i bitar.
Lägg i gryta med vatten, skivad salladslök och buljongtärningarna.
Koka upp och sjud i ca. 10 minuter, tills de är mjuka.
Om salsiccian är rå får den också koka med tills den blir fast.
Ta upp korven innan du mixar soppan.
Salta och peppara om det behövs.
Skiva korven och lägg i bitarna, grovriv moroten i soppan.
Låt allt puttra några minuter till.
Skiva den lökgröna grovt och strö över.
SERIESTRIPPEN

Mums va gott..Riddarkaka
|
SOPPA PÅ GRÖNT.
Blomkåls. och morotssoppa.
500 g blomkål
2 morötter
1 palsternacka
1 potatis
1 liten purjolök
10 dl grönsaksbuljong
1 dl grägdde
Salt och peppar
1 dl hackad persilja
Bryt blomkålen i mindre buketter.
Spara någrasmå buketter att lägga okokta i soppan.
Skala rotfrukterna och skär dem och purjon i bitar.
Koka upp buljongen.
Lägg i morötter, potatis och palsternacka och låt koka nästan mjukt.
Lägg i blomkål och purjo och låt koka allt tills det är mjukt.
Mixa soppan med en mixer.
Rör ned grädden.
Smaksätt med salt och peppar.
Strö över med persilja.
Servera s med ostmacka.
SVININFLUENSAN

Kan detta vara en bieffekt av sprutan?
PASTA
Pasta med bacon, grädde och ost.
500 g färsk spaghetti
2 paket bacon
1 msk olivolja
3 dl grädde
3 dl riven ost
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
Strimla bacon och riv osten.
Kokka upp lättsaltat vatten och koka pastan nästa färdig.
Häll upp i ett durkslag och låt rinna av.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan.
Fräs baconbitarna i olivoljan någon minut.
Slå tillbaka pastan och rör ned osten, grädde och smula ner tärningen.
Låt koka upp men inte mer.
Smaka av med salt och peppar.
Servera i djupa tallrikar och strö över krossad svart peppar.
ÅLDERSTEST

50 spännande saker att göra när du har tråkigt
|
|
1. Skriva brev till dej själv för att kolla vem som får brevet. |
Folk äldre än 30 borde vara döda...
som var barn på 40,50,60,70-talet inte ha överlevt.
Våra sängar var målade med blybaserad färg.
Vi hade inga barnsäkra medicinflaskor,dörrar eller skåp,
och när vi cyklade bar ingen av oss hjälm.
Vi drack vatten från trädgårdslangen.
Vi åt bröd med smör,drack läsk med socker i,
men blev aldrig överviktiga,därför att vi alltid var ute och lekte.
Vi delade gärna en läsk med andra och drack,
ur samma flaska utan att någon dog av det.
Vi använde timmar på att bygga lådbilar av gamla skrotade saker,
och körde i full fart ned för backen,bara för att lite senare
komma på att vi hade glömt att sätta på bromsar.
Efter några turer i diket lärde vi oss att lösa problemet.
Vi gick ut tidigt om morgonen för att leka ute hela dagen,
och kom hem först när gatubelysningen blev tänd.
Ingen kunde få fatt i oss på hela dagen ingen hade mobiltelefon.
Vi hade ingen Playstation,Nintendo eller X-boxar-
i det hela taget inga TV-kanaler inget surround-sound,
hemdatorer eller chatrooms på internet.
Vi hade vänner vi gick ut och fann dem.
Vi ramlade ned från träd,skar oss,bröt armar och ben,
slog ut tänder,men ingen blev stämd efter dessa olyckor.
Det var olyckor inga andra kunde få skulden bara vi själva.
Vi slogs blev gula och blå och lärde oss att komma över det.
Vi hittade på lekar med pinnar och tennisbollar och åt jord och gräs.
Till trots för alla varningar,så var det inte många ögon som blev utstuckna.
Vi cyklade och gick hem till varandra,bankade på dörren,
gick rakt in och blandade oss i samtalet.
Vissa elever var inte så kvicka som andra i skolan,
de fick helt enkelt gå om ett år.
Vi fick äta jordnötter,åkte bil utan bälte med föräldrar,
som rökte i bilen.
Fick aldrig skjuts utan fick ta oss själva gående eller per cykel.
Ritade med tushpennor med ämnen som är förbjudna idag.
Denna generation har fostrat några av de mest riskvilliga,
de bästa problemlösare och investerare någonsin.
De sista 50 åren har varit en explosion av nya ideer.
Vi hade frihet,fiasko,succeer,förälskelser och ansvar,
och vi lärde oss att förhålla oss till alltihop.
Det goda livet är vårt.
PASTA
Då gjorde jag denna pastarätt.
Kokkens pasta med räkor.
800 g oskalade räkor
3 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
4 msk olivolja
350 g tagliatelle
1 dl hackd persilja
1 dl vitt vin
1 1/2 dl riven parmesanost.
Skala räkorna.
Skala och hacka vitlöken grovt.
Kärna ur och skiva chilin
Fräs chili och vitlök i olja några minuter utan att den får färg.
Koka pastan knapptfärdig och låt rinna av.
Lägg ner räkor, persilja, vin och pasta i pannan med vitlök och chili.
Koka ihop i 2 minuter.
Rör ned hälften av av osten och strö resten vid servering.
SYNVILLA

OMELETT
Omeleett på Balkanvis.
8 ägg
1/2 dl vatten
2 mak ajvar relish
1 dl hackade soltorkade tomater
3 kryddiga korvar
peppar
smör
Vispa upp äggen med vatten ,ajvar relish och en nypa salt.
Skär korv och soltorkade tomater i bitar.
Hetta upp en panna och tillsätt smör.
Om ni inte har en stor så kan ni dela satsen i två omgångar.
Lägg i korvbitarna och låt dem steka under omröring någon minut.
Tillsätt tomater ochslå på äggsmeten.
Grädda omeletten under tiden som du rör runt i pannan.
När omeletten börjar stelna, får den gräddafärdigt i lung och ro under någon minut.
Vänd upp ena halvan och vicka upp den på ett fat.
Krydda med flingsalt och servera med god salladsgrönsaker.
Hitta ansiktena

VÅFFLOR
Denna är mycket gammal och gjordes när det var dåliga tider.
Andvänd ekologiska varor när du lagar mat.
Mammas survåfflor med hjortronsylt och grädde.
4 dl surmjölk
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl surgrädde
25 g smör
salt
Smör till stekning.
Vispa ihop mjölk och mjölsorterna till en klumpfri smet.
Tillsätt surgrädde, smält smör ochsalt.
Låt smeten dra en timme så att mjölet sväller ordentligt.
Grädda i en het våffeljärn.
Pensla med smör mellan laggarna.
Finns det inte sur grädde så kan man tillsätta 1 dl yughurt, fil eller creme fraiche.
Minska då grädden med 1 dl.