KOLAPS
Att laga en klassisk kalops kräver en del hackande, och kärlek, men den är så värd det.
KALOPS.
Det här behöver du.
- 800 g högrev i tärningar om 2 x 2 cm
- 1 finhackad gul lök
- 1 dl finhackad purjolök
- 3 lagerblad
- 2 skivade morötter
- 1 tsk torkad timjan
- 1 1/2 msk kalvfond
- 1-1 1/2 tsk malen kryddpeppar
- 1 liten kålrot i tärningar
- 1 vatten, späd efter hand som grytan puttrar
- salt & nymalen svartpeppar
- smör till stekning
- majsena, ljus redning
Pepparrotsfraiche:
- 1 1/2 msk färskriven pepparrot
- 2 dl crème fraiche
Tillbehör:
- hackat äpple
- kokt potatis
- kokta rödbetor
Så här gör du.
- Lägg i en klick smör i en gjutjärnsgryta och stek köttbitarna.
- Häll i hackad lök och purjolök så även det steks och får lite färg. Lägg i morötter och kålrot. Tillsätt kryddor, fond och 5 dl vatten. Låt det puttra på låg värme. Späd med vatten under tiden. Köttet ska bli mört och gott. Låt grytan puttra cirka 1 timme eller tills köttet är perfekt! Red eventuellt av grytan med majsena. Smaka av med salt och peppar!
- Rör samman crème fraiche och riven pepparrot. Servera kalopsen med kokt potatis, rödbetor, en rejäl sked pepparrotsfraiche och hackat, syrligt äpple.
Kommentarer
Trackback