FISK I UGN

Vi vill slå ett slag för fiskgratängen. Perfekt bjudmat som går att förbereda så att man kan umgås med gästerna istället för att stå ensam i köket.
 
TORSKRYGG FLORENTIN
 
Bildresultat för TORSKRYGG FLORENTIN
 
Det här behöver du.

4 portioner
700 g torskrygg
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Duschesse
700 g mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
3 msk rapsolja
1 krm riven muskot
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Citron- och spenatbéchamel
50 g smör
1 finhackad schalottenlök
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
250 g bladspenat
100 g mascarpone
2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
50 g riven västerbottensost
salt och vitpeppar ur kvarn

Så här gör du.

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.

Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.

Värm ugnen till 220 grader.

Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.

Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.

Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar. Koka till spenaten vätskat av sig i såsen.

Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop. Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0