VILT I GRYTAN

ca 500 gram älgkött, grytbitar eller viltskav
Salt & peppar
1 tsk mortlad enbär
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
2 gul lök
4 morötter
1/2 dl viltfond
8 dl vatten
2 dl tranbärsjuice
300 gram kantareller
1 dl grädde
1 dl messmör
1 dl lingonsylt
Salt och peppar
Så här gör du.
Hetta upp en rymlig gryta med olja. Fräs på älgköttet så det får fin färg. Salta och peppra och tillsätt de torkade örtkryddorna. Skala lök och morötter och skär i slantar och lägg i grytan. Slå på fond, vatten och tranbärsjuice och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme under lock ca 1,5 – 2 timmar.
Under tiden; Stek på kantarellerna i het panna utan smör tills vätskan kokat bort. Salta och lägg i en klick smör och vänd runt. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt. Låt sjuda ytterligare en kvart. Smaka av med salt och peppar.
Server med mandelpotatis och lingonsylt, smaksatt med chili.