KOLA

Kolakakor, sirapskakor, kolasnittar – vad man än kallar dem är det hur goda som helst! Söta, lite sega och hur enkla som helst att göra! De är egentligen perfekta precis som de är men jag hade lite choklad över i ett paket och lite nötter så jag kände för att piffa upp dem lite. Och klart att de blev lite, lite godare och mycket lyxigare på fikabordet!
 
KOLASNITTAR MED CHOKLAD
 
Kolasnittar med choklad och nötter
 
Det här behöver du.

200 g smör, rumsvarmt
225 g strösocker (2 ½ dl)
2 msk vaniljsocker
63 g sirap* (3 msk)
2 tsk bakpulver
270 g vetemjöl (4 ½ dl)

Dekoration
75 g choklad
ca ½ dl valfria nötter, hackade

Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör smör och strösocker poröst. Det tar några minuters vevande för hand. Tillsätt vaniljsocker och sirap och rör ihop tills allt är väl blandat.

3. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt till smörsmeten. Blanda ihop väl men försöka att inte jobba för länge.

4. Dela degen i 6 lika stora delar. Lägg tre i kylskåpet medan du arbetar med de andra tre. Mjöla bakbordet och forma var och en till en längd, ca 35 cm, och rulla över dem på ett bakplåtspapper.

5. Flytta pappret till plåten och grädda mitt i ugnen i 13 min. Ta ut dem och låt dem svalna i bara någon minut innan du skär dem till sneda kakor.Gör samma sak med de 3 degbitarna i kylskåpet.

6. Smält chokladen i vattenbad. Pensla kakorna med choklad, lägg på galler och strössla hackade nötter över.

* Jag tar den sirap jag har hemma, mörk eller ljus. Smaken blir olika men båda ger goda kakor!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0