KOLA

200 g smör, rumsvarmt
225 g strösocker (2 ½ dl)
2 msk vaniljsocker
63 g sirap* (3 msk)
2 tsk bakpulver
270 g vetemjöl (4 ½ dl)
Dekoration
75 g choklad
ca ½ dl valfria nötter, hackade
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör smör och strösocker poröst. Det tar några minuters vevande för hand. Tillsätt vaniljsocker och sirap och rör ihop tills allt är väl blandat.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt till smörsmeten. Blanda ihop väl men försöka att inte jobba för länge.
4. Dela degen i 6 lika stora delar. Lägg tre i kylskåpet medan du arbetar med de andra tre. Mjöla bakbordet och forma var och en till en längd, ca 35 cm, och rulla över dem på ett bakplåtspapper.
5. Flytta pappret till plåten och grädda mitt i ugnen i 13 min. Ta ut dem och låt dem svalna i bara någon minut innan du skär dem till sneda kakor.Gör samma sak med de 3 degbitarna i kylskåpet.
6. Smält chokladen i vattenbad. Pensla kakorna med choklad, lägg på galler och strössla hackade nötter över.
* Jag tar den sirap jag har hemma, mörk eller ljus. Smaken blir olika men båda ger goda kakor!