GREKISKT
Stifado är en riktigt kryddig gryta som du kan göra på nästan vilket kött du vill.
STIFADO: GREKISK GRYTA

Det här behöver du.
- 600 g grytbitar, t. ex. högrev eller fransyska, putsade och skurna i 4 cm stora bitar
- 600 g fläskkarré av bästa möjliga kvalitet, putsad och skuren i 4 cm stora bitar
- olivolja
- 3 st rödlökar, skalade och klyftade
- 1 msk russin, grovhackade
- 400 g krossade tomater, på burk
- 1 msk tomatpuré
- 0,5 citron
- en knippa bladpersilja
- grekisk olivolja, kallpressad extra virgin
-
Marinad
- 1,5 tsk hel kryddpeppar
- 6 kryddnejlikor
- havssalt och nymald svartpeppar
- 4 klyftor vitlök, skalade
- 3 lagerblad, färska
- 1 kanelstång
- 1 tsk oregano, torkad
- 1,25 dl torrt grekiskt rödvin
- 4 msk rödvinsvinäger
Så här gör du.
- Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och en nypa salt i en mortel.
- Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa.
- Häll över den i en skål, riv ner lagerbladen och tillsätt resten av ingredienserna i marinaden.
- Rör runt köttet i marinaden tills det är helt täckt, lägg plastfolie över och ställ in i kylen i minst 2 timmar, helst över natten.
- När du är klar att börja laga värmer du några skvättar olivolja i en stor kastrull på medelvärme.
- Tillsätt den skalade rödlöken och stek under omrörning i cirka 10 minuter eller tills löken har mjuknat och blivit lätt gyllenbrun.
- Tillsätt köttet och marinaden, sedan de hackade russinen, tomaterna och tomatpurén och häll på precis så mycket vatten att det täcker.
- Krydda ordentligt med salt och peppar och koka upp, sänk sedan till låg värme, sätt på locket och låt sjuda i 1 1/2 timme.
- Ta av locket och koka i ytterligare 45 minuter eller tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder och såsen är härligt tjock.
- Håll ett öga på grytan och tillsätt en skvätt vatten om det ser lite torrt ut.
- Smaka av och tillsätt citronsaften och lite mer kryddor om det behövs.
- Finhacka persiljebladen och strö dem över och avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja.
- Grekerna serverar den här grytan med pilaffris eller en risformad sorts pasta som heter orzo, men den smakar ljuvligt även ihop med varmt bröd eller potatismos.
Kommentarer
Trackback