BRÖD

Jättegott äppel- och hasselnötsbröd att servera till soppa, sallad eller bara till en god bit ost. Brödet går också bra att frysa.
 
ÄPPLE OCH HASSELNÖTSBRÖD
 
 
Det här behöver du.

1 bröd
¼ paket jäst
2½ dl mjölk 
1 tsk salt
1 tsk honung
1 stort äpple, ca 200 g
50 g hasselnötter
100 g fullkornsvetemjöl
ca 300 g vetemjöl, gärna special

 

Garnering
1 äpple

Så här gör du.

1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i mjölken. Tillsätt salt och honung.
2. Kärna ur äpplet och skär det i små fina tärningar. Grovhacka hasselnötterna. Tillsätt äpplet, nötterna och fullkornsvetemjölet i bunken och rör slätt. Låt stå 15 minuter.
3. Tillsätt vetemjölet, lite åt gången, men spara lite till utbakningen. Knåda ihop till en smidig deg på mjölat underlag. Lägg tillbaka degen i bunken, täck med en fuktig bakduk och ställ svalt för att jäsa 2 timmar.
4. Stjälp upp degen och forma den till ett stort, lite avlångt bröd. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper.
5. Garnering: Kärna ur äpplet och skär det i mycket tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg skivorna lite omlott ovanpå brödet. Låt brödet jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
6. Sätt mot slutet av jästiden ugnen på 200°.
7. Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 minuter, tills det fått fin färg och knaprig yta. Låt det sedan svalna på galler utan duk. Äppel- och hasselnötsbröd Brödet är gott att servera till ostbricka.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0