HETT
2 röda chili, spanska pepparfrukter
2 msk ättiksprit
1½ dl äppelcidervinäger
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk senapsfrön
2. Blanda lagen och koka upp den. Lägg senapsfröna och chilin i en burk och häll på den varma lagen. Sätt på locket. Förvara i kylskåp när den svalnat.
GURKIGT
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%
1. Tvätta och borsta gurkorna väl och torka av dem.
2. Rör vatten och salt tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i en burk och häll lagen över (gurkorna ska inte pickas). Låt dem ligga 1 dygn.
3. Ta upp gurkorna och skiva dem. Varva gurkskivorna med socker, senapsfrön, vitpeppar, dill och pepparrot i en stor glasburk.
4. Häll på ättikspriten. Pressa ner gurkskivorna som efter ett tag vätskar sig så att det täcker. Sätt på lock och låt stå svalt minst 3 veckor innan du provsmakar. Gurkorna håller sig i mer än ett halvår om de förvaras mörkt och svalt.
PASTA
3 vårlökar
3 paprikor i olika färger
5 små tomater
1 paket bacon
1-2 vitlöksklyftor
Riven ost
HALLON
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
80 g vit choklad
Hallonsås:
2,5 dl hallon
Innan servering mixas hallonen med en stavmixer och såsen hälls ovanpå pannacottan. Dekorera med några hallon på toppen.
RÖRIGT
1 squash
1 gul paprika
1 röd paprika
2 rödlök
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
Tomatpuré
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
10 basilikablad
Salt och peppar
Lägg grönsakerna i en gryta eller djup stekpanna med olja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, timjan, rosmarin, salt och peppar. Koka upp rätten och låt stå och sjuda i 30 min, till grönsakerna är helt mjuka.
Tillsätt basilikabladen och låt koka i ytterligare 10 min.
LIMPA
1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar
Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör
gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.
Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.
Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.
Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m
Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.
SMOOTIHE
3 dl blåbär
2 msk honung
Saft och rivet skal från 1 lime
ev. myntablad till pynt
HALLONTIDER
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
På toppen
175 g hallon, frysta
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
3. Lägg ut hallon jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och hallonen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.
MORÖTTER
50 g jäst
1½ - 2 dl kesella
1 msk olja
1 tsk socker
2 tsk salt
3 - 4 mellanstora rivna morötter
3/4 dl vetekli eller fullkornsvetemjöl
3/4 dl havregryn
3/4 dl italienskt durumvetemjöl
Samt så mycket vetemjöl som degen behöver för att vara sammanhängande men fortfarande mjuk.
2.Älta degen och lägg den sedan i en bunke täckt med en fuktig kökshandduk. Låt jäsa i 60 min.
3.Ta upp degen och knåda den. Dela degen i 16 lika stora bitar och forma varje del till en bulle.
4.Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare i 20 min.
5.Ställ in plåten med bullarna i ugnen på 225 grader i 12-17 min.
GOA PÄRER
- 8 potatisar
- 3 msk smör
- 1/2 dl ströbröd
- 1/2 tsk salt
- eventuellt lite persilja
- Värm ugnen till 225°C och ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
- Skala potatisen och skiva den i cirka 3-4 mm tjocka skivor, men bara så att de fortfarande håller ihop i botten. Ett bra knep är att lägga potatisen i en träsked när du skivar.
- Lägg potatisarna i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Vill du slippa disk så använd ett bakplåtspapper. Bred på det rumsvarma smöret eller smält och pensla.
- Baka i ugnen cirka 25 minuter.
- Ta ut och strö över ströbröd och salt.
- Baka ytterligare 20 minuter, eller tills potatisen känns mjuk och färdig. Pensla med smör då och då.
- Strö över lite persilja om du vill, och servera tillsammans med en köttbit, fiskbit eller liknande. Mums!
KOLVAR
- 4 majskolvar
- smör till stekning
- salt
- 3 msk smör
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- ¼ tsk rökt paprikapulver
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm kajennpeppar
- 1 tsk majsstärkelse, till exempel Maizena
- 1 dl grönsaksbuljong
- 40 g cheddarost
- Stek majskolvarna i lite smör runtom och salta lätt. Lägg över majsen på ett fat.
- Lägg smör, vitlök och alla kryddorna i stekpannan. Värm och vispa kraftigt.
- Rör ner majsstärkelsen i buljongen och vispa i lite i taget i stekpannan. Vispa kraftigt och koka ihop. Lägg i majsen och vänd runt i smörsåsen. Lägg upp på ett uppläggningsfat och strö över finriven cheddar.