POTATIS

100g Philadephiaost
50g smör
½ röd paprika
1 vårlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
PAJ

1 pajbotten (köp färdig eller gör en själv)
1 stor lök
3 purjolökar
3 ägg
1,5 dl mjölk
6 msk crème fraiche
Salt och peppar
Lägg pajbottnen i en pajform. Hacka lök och purjolök, fördela över pajbottnen. Vispa ägg, mjölk, crème fraiche, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i pajformen och strö bacontärningarna på toppen.
Ställ in pajen på 220 grader i ca 45 min.
FLÄSKFILE

½ kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
2 dl soltorkade tomater
3 msk olivolja
2 dl rödvin
Salt och peppar
Skär bort fett och senor från köttet. Lägg köttet i en påse och häll i marinaden. Stäng igen påsen och låt ligga minst 1 timme innan tillagning.
Häll ner marinaden och köttet i en ugnsfast form och låt köttet rinna av lite. Ta upp köttet och stek det på alla sidor i en stekpanna. Lägg tillbaka köttet i formen och vänd det i marinaden. Stek i ugnen på 200 grader i 20-25 min. Ta ut köttet och låt det vila några minuter innan servering.
KORV

2 sk olja
2 msk paprikapulver
1 korg med färska champinjoner
1 paket korv
2. Tillsätt ½ av buljongen och låt grytan småkoka i 3-5 min.
3. Om champinjonerna är stora så dela dem i lite mindre bitar, men inte för små. Skiva korven i ca 2 cm tjocka skivor. Tillsätt champinjonerna och korven till grytan.
4. Låt grytan stå och puttra tills allt är genomvärmt. Red grytan med ex. maizena vid behov.
Servera korvgrytan med ris och grönsallad.
TOMATER

5-6 stora röda tomater
Lite olivolja
2 tsk hackad färsk basilika
2 tsk hackad färsk rosmarin
Salt och peppar
Sätt in tomaterna i ugnen i ca 15 min, tills de börjar bli mjuka.
Servera tomaterna som tillbehör eller som en egen förrätt.
SOPPA

12 cocktailtomater
salt
peppar
4 skivor surdegsbröd
1 ½ dl riven lagrad ost
4 skivor tomater
TONFISK

2 burkar tonfisk i vatten
2 dl kesella lätt
1 msk citronsaft
½ tsk salt
peppar
cherrytomater
salladsblad
Servera med bröd.
MATBRÖD

50 g margarin
1 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
2 ägg
900 g vetemjöl
Kaffe till pensling
Älta åter degen och forma den till en boll. Lägg ”bollen” mitt på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa till dubbel storlek.
Pensla brödet med kaffe och ställ sedan in det i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Sänk så temperaturen till 200 grader och baka brödet i ytterligare 30 min.
FIKA SUGEN

4-5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl socker
2 dl vatten
Kokostäcke:
125g margarin
½ dl vatten
100g kokosmjöl
3 dl farinsocker
Häll ingredienserna till kokostäcket i en gryta och värm upp. Bre på massan över kakan när denna svalnat något. Låt stå några minuter innan servering. Eventuellt kan kakan stå ytterligare 5 minuter i ugnen när kokostäcket bretts på.
GRYTA

1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjöl
250 gram champinjoner
1 paket bacon
1 burk krossade tomater
1 tsk Salt
1 tsk Peppar
Vitlökspulver
Paprikapulver
Värm rätten ordentligt och servera sedan med ris eller pasta.
LASAGNE

500 gram kyckling.
450 gram frusen spenat.
300 gram mornaysås.
3 tsk curry.
2 tsk chili.
2 tsk oregano.
1 burk hackade tomater.
1 stor lök.
¼ liter grädde.
Lasagneplattor.
Olivolja.
riven ost (efter smak).
Salt och peppar.
2. Tillsätt de hackade tomaterna, grädden och halvdelen av mornaysåsen till kycklingen och låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Såsen får gärna vara lite stark då spenaten tar bort något av smaken.
3. Lägg nu samman lasagnen på följande sätt: Först ett lager med kycklingsås, spenat och mornaysås i en ugnsfast form, ovanpå detta läggs ett lager med lasagneplattor. Upprepa tills det inte ät något kvar. Till sist hälls den rivna osten på toppen, allt efter smak och behag.
4. Lasagnen gräddas mitt i ugnen på 180 grader i ca ½ timme.
RULLADER
OXRULLADER MED ITALIENSKA SMAKER
ca 400 g lövbiff
ca 100 g bacon/pancetta eller lufttorkad skinka
1 mozzarella
Pestorossosås:
1 dl buljong
2 tomater, skalade och grovhackade
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk olivolja
1 1/2 dl grädde
1/2 burk röd pesto
1 krm cayennepeppar
1/5 msk redningsmjöl
2 msk färsk basilika, hackad
Salt och svartpeppar efter smak
Tillbehör:
Pasta eller ris
grönsallad
extra pesto
Så här gör du.
Salta och peppra lövbiffarna och lägg skivor av bacon, pancetta eller lufttorkat skinka ovanpå. Lägg en bit mozzarella på varje lövbiff och rulla ihop. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Bryn rulladerna på hög värme någon minut tills de fått lite stekyta. Ta upp dem från pannan och lägg åt sidan. Fräs vitlök och tomater i olivolja. Rör ut redningsmjölet i buljong och häll i pannan. Tillsätt grädde, cayennepeppar, basilika och röd pesto. Lägg i oxrulladerna och låt sjuda under ett par minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Servera med en god sallad, ris eller pasta, och extra pesto till den som vill.
PIZZA

65 g ruccola
½ kruka vattenkrasse
1 avokado
2 msk pinjenötter
2 msk pumpafrön
2 msk solrosfrön
1/3 dl olivolja
3 msk hackad basilika
Sätt ugnen på 175°. Dela blomkål i bitar och lägg i en mixer. Mixa till fina bitar. Blanda i ost och ägg. Krydda med salt och peppar. Lägg smeten i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in den i ugnen i ca 10 minuter. Gör under tiden såsen. Hacka lök fint och bryn i en kastrull. Pressa i vitlök. Häll i tomater. Hacka chili fint och låt såsen puttra ett par minuter. Rör i basilika, honung och balsamico. Smaka av såsen med salt och peppar. Bred ut såsen på pizzabotten. Dra mozzarellan i bitar och lägg på pizzan tillsammans med salami. Grädda pizzan i ca 7 minuter i ugnen. Strimla spetskål och purjolök fint. Blanda med ruccola och vattenkrasse. Skär avokado i bitar. Rosta nötter i en torr stekpanna. Rör samman olja med basilika och smaka av med salt och peppar. Toppa pizzan med grönsaker och frön. Ringla över basilikaoljan.
KYCKLING

1 paket bacon
1 dl jordnötter
1 dl chilisås (ev. ketchup och lite chilipulver)
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 ½ -2 msk vetemjöl
2 bananer
2.Klipp baconen i mindre bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Ta upp de färdigstekta baconen och lägg dem på ett hushållspapper.
3.Skala bananerna och dela dem på längs och sedan delas varje halva i 2-3 bitar. Lägg ner skivorna i formen med kycklingen.
4.Blanda grädden, chilisåsen och vetemjölet i en skål och häll sedan såsen över kycklingen och bananerna.
5.Lägg jordnötterna och baconen på toppen och ställ sedan in formen på 200 grader i 15-20 min.
Servera förslagsvis flygande Jakob med en grönsallad och råris.
PASTA

1 hackad lök
½ liter mjölk
2 ägg
1 tsk maizena
Peppar
Muskotnöt
2-3 tärnad bacon eller skinka
300g riven mozzarellaost
Smör
Ströbröd