GRYTA

Salt och peppar
3 msk mjöl
1 msk smör
1 skivad lök
1 dl vitt vin
4-6 tomater
1 vitlöksklyfta
12 svarta oliver
2 msk hacka persilja
LUNCHLÅDA

3 vårlökar
3 paprikor i olika färger
5 små tomater
1 paket bacon
1-2 vitlöksklyftor
Riven ost
SALLAD

3 vårlökar
200 gram kärnfria vindruvor
½ gurka
150 gram fetaost i tärningar
Blanda samman alla ingredienserna i en skål och servera.
MERA KAKOR

½ vaniljstång
70 g florsocker
150 g smör
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten
Strössel till dekoration
250 g hallonsylt
Ca. 200 g florsocker (till glasyr)
Lite vatten
Ställ degen i kylskåpet i 30 min. Rulla degen till en tjock korv och tryck sedan ut den till en rektangel med måtten 20x30 cm. Dela sedan rektangel i två delar, på längs. Ställ in strimlorna i ugnen på 200 grader i 10-12 min.
Låt strimlorna svalna och lägg sedan samman dem med hallonsylten emellan. Blanda samman glasyren med florsocker och lite vatten och bredd den på toppen. Dekorera med strössel.
Skär de sammanlagda strimlorna till snittar med en skarp kniv. Det blir ca 6 stora snittar.
KAKOR
Smores delux

100 g rumsvarmt smör
0,5 dl socker
1 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g hackad mörk choklad
Fyllning:
grillade marshmallows
skivad banan
skivade jordgubbar
hallon
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägg och vaniljsocker vispa i några minuter till.
- Blanda de torra ingredienserna och häll i smörblandningen. Vispa till en deg.
- Rör i hackad choklad. Plasta in och låt degen vila i kylen ca 30 min.
- Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg dem på ett bakplåtspapper och tryck till dem.
- Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Tips
Grilla marshmallows och tryck fast den tillsammans med bana, skivade jordgubbar eller hallon mellan två kakor. Om du inte vill baka kakor själv kan du köpa kakor, gärna doppade i choklad och göra smores av.
BIFFAR

1 lök
1 dl ströbröd
1 dl riven ost
2 ägg
Salt och peppar
1-2 msk smör
SOPPA

lag
1 vaniljstång
1 liter vatten
3½ dl stsocker
1. Lag: Halvera vaniljstången. Koka upp vatten, socker och vaniljstång. Låt koka tills sockret löst sig. Ställ lagen att svalna.
2. Ansa rabarbern och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna i en bunke och slå lagen över. Låt det stå kallt att dra minst två timmar, gärna längre.
3. Ta upp vaniljstången. Servera soppan iskall i djupa tallrikar.
Tips! Servera gärna soppan med en kula vaniljglass i varje tallrik.
EFTERRÄTT

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
80 g vit choklad
Hallonsås:
2,5 dl hallon
Innan servering mixas hallonen med en stavmixer och såsen hälls ovanpå pannacottan. Dekorera med några hallon på toppen.
PIROGER
Spenatpiroger med grönsallad

1 gul lök
1 klyfta vitlök
smör till stekning
1 krm salt1-2 krm grovmalen svartpeppar1 tsk oregano200 g spenat
1 pkt färdig pizzadeg
1 pkt fetaost
1 ägg
0,5 romansallad
2 tomater
2 dl yoghurt
Så här gör du.
- Sätt ugnen på 225 grader.Skala och hacka gul lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Stek lök och vitlök på medelvärme tills allt är glansigt, det ska inte få färg. Krydda med salt, peppar och oregano.
- Rör i spenaten och låt den steka med i ca 1 min, den ska bara precis bli varm.
- Rulla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper. Dela degen i fyra kvartar. Fördela spenaten på delarna, smula på fetaost, vik ihop degen och tryck till kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och baka i ugn ca 10 min.
- Gör sallad. Strimla salladen och tärna tomaterna.
- Servera med en klick yoghurt.
LYXFIKA

150 g grovhackad choklad
150 gram socker
4 ägg
5 msk mjöl
500 g ricottaost
Rivet apelsinskal från 2 små apelsiner (undgå att få med den vita delen av skalet)
2 tsk. vaniljsocker
1 kryddmått salt
Färska eller frusna bär till dekoration
Vispa i en annan skål äggulorna tillsammans med sockret. Då blandningen blivit ljus och krämig så vänds försiktigt ricottan, chokladen, mjölet, vaniljsockret och apelsinskalen ner i äggblandningen.
Till sist vänds äggvitorna försiktigt ner i smeten.
Klä en kakform med bakplåtspapper och häll i smeten.
Baka kakan i ugnen på 170 grader i ca 50 min. Dekorera till sist kakan med bär och servera med vispgrädde.
MATBRÖD

100-150 gram lufttorkad skinka
450 gram vetemjöl
150 gram fullkornsvetemjöl
25 gram jäst
3,5 dl vatten med kroppstemperatur
Lite salt
4 msk olivolja
Finhacka oliverna och skinkan och ha ner dessa i jästblandningen.
Ha i mjölet och älta degen ordentligt. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 min.
Forma degen till ett runt bröd och baka detta på 120 grader i ca 30 min.
SENAP

Citronsaft
Grillkrydda
Marinad
2 dl söt senap
1 dl stark senap
½ olivolja
1 dl vatten
BACON

7-10 mellanstora champinjoner
1/4-½ lök
½-1 riven ingefära
4 skivor bacon
ÄGG

½ öl
Salt och peppar
Tillbehör:
Stekt fläsk
Gräslök
Tomater
LINGON IGEN
50 g jäst, gärna för söta degar
50 g rumsvarmt smör
1 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl rårörda lingon
3 dl fint rågmjöl
5 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl special
1. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke, häll mjölken över och rör tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner smöret och tillsätt sirap, salt och rårörda lingon.
3. Tillsätt rågmjöl, rågsikt och nästan allt vetemjöl special. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
4. Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i fyra jämnstora bitar.
6. Forma degbitarna till runda bullar och kavla därefter ut dem till platta runda kakor, cirka 20 centimeter i diameter.
7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
8. Grädda bröden mitt i ugnen cirka 15 minuter.
LINGON
6 dl vatten
1 tsk citronsyra
5 dl strösocker per liter avrunnen saft
2. Tillsätt vatten och citronsyra och rör om. Täck väl och låt stå i kylskåp i 2 dygn.
3. Häll upp bärmassan och låt den självrinna i silduk.
4. Mät saften. Tillsätt 5 dl socker per liter avrunnen saft och rör om tills det är upplöst. Skumma väl.
5. Häll upp saften på kalla, väl rengjorda flaskor och förvara mörkt och kallt.