KATALONIEN
I dag testar vi en gryta från katalonien
Katalansk gryta med rostad potatis

Det här behöver du.
ca 800 g potatis
1 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt
ca 200 g rotselleri
1 palsternacka
ca 100 g morötter
1 gul lök
0,5 solovitlök
smör till stekning
1,5 dl vitt matvin
ca 500 g färsk skinka
1 msk smör
1 tsk paprikapulver
3 krm timjan
2 lagerblad
0,5-1 tsk salt
2-3 krm grovmalen svartpeppar
1 pkt krossad tomat
0,5 dl crème fraiche
1 burk oliver
Så här gör du
.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta och klyfta potatisen, lägg den på en plåt och ringla över olja. Salta och laga i ugn ca 30 min.
- Skala och tärna rotselleri, palsternacka och morot. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Stek allt i en gryta med en klick smör i ett par minuter. Häll på vitt matlagningsvin och låt det koka in.
- Skiva skinkan tunt. Stek den i smör i en stekpanna. Lägg över i grytan. Krydda med paprikapulver, timjan, lagerblad, salt och peppar. Rör i krossad tomat och crème fraiche. Sjud under lock i ca 15 min tills rotsakerna är mjuka. När grytan är klar rör i oliver.
- Servera.
Tips
Har du rökigt paprikapulver så använd gärna det.
Kommentarer
Trackback