LINGON
I dessa tider när man plockar lingon i skogen. Passa på och baka detta goda bröd.
KOKKENS LINGONGROVA

Det här behöver du.
5 dl ekologisk mjölk
50 g jäst, gärna för söta degar
50 g rumsvarmt ekologiskt smör
1 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl rårörda lingon
3 dl fint ekologisktrågmjöl
5 dl ekologiskt rågsikt
ca 6 dl ekologiskt vetemjöl special
50 g rumsvarmt ekologiskt smör
1 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl rårörda lingon
3 dl fint ekologisktrågmjöl
5 dl ekologiskt rågsikt
ca 6 dl ekologiskt vetemjöl special
Så här gör du.
1. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke, häll mjölken över och rör tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner smöret och tillsätt sirap, salt och rårörda lingon.
3. Tillsätt rågmjöl, rågsikt och nästan allt vetemjöl special. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
4. Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i fyra jämnstora bitar.
6. Forma degbitarna till runda bullar och kavla därefter ut dem till platta runda kakor, cirka 20 centimeter i diameter.
7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
8. Grädda bröden mitt i ugnen cirka 15 minuter.
Kommentarer
Trackback