GOTT FIKABRÖD
Morotskaka med nötter och apelsin
smör och ströbröd till formen L
150 g hasselnötter
2 dl strösocker
3 ägg
150 g morötter, finrivna
rivet skal av 1 apelsin
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Apelsingarnering
1 apelsin
3 msk strösocker
Apelsinglasyr
2½ dl florsocker
ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1½-liters kakform.
2. Rosta hasselnötterna i en torr medelvarm stekpanna tills skalet börjar lossna. Häll dem i en handduk och gnid av skalet. Finhacka dem tillsammans med 1 dl av sockret i matberedare eller mal dem i mandelkvarn.
3. Vispa ägg och resten av sockret tills det är ljust och pösigt.
4. Blanda ner hasselnötterna, morötterna och apelsinskalet och till sist vetemjöl blandat med bakpulver.
5. Häll smeten i formen och grädda längst ner på ugnsgallret 40–45 minuter.
6. Apelsingarnering: Gör fina strimlor av apelsinskalet med zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla sedan med vass kniv. Pressa apelsinen och koka upp 3 msk saft och strösocker med skalstrimlorna. Koka 5–10 minuter och ta sedan upp skalstrimlorna.
7. Apelsinglasyr: Blanda florsocker och pressad apelsin till en glasyr. Tillsätt mer florsocker eller pressad apelsin för att få lagom konsistens.
8. Garnera den avsvalnade kakan med glasyren och apelsinskalsstrimlorna.