GIFFLAR
Luftiga gifflar med smak av kummin i degen och fyllda med fetaost och mynta. Försvinnande goda tillsammans med en svalkande gazpacho, en fräsch sallad eller charkuterier.
Den salta och krämiga fetaosten passar perfekt tillsammans med den örtiga och friska myntan. Har du färsk mynta i trädgården, eller i kruka från affären, använd gärna den men det går även bra med torkad. Om du plockar från trädgården se bara till att det inte är pepparmynta som är lite väl skarp i smaken.
Den salta och krämiga fetaosten passar perfekt tillsammans med den örtiga och friska myntan. Har du färsk mynta i trädgården, eller i kruka från affären, använd gärna den men det går även bra med torkad. Om du plockar från trädgården se bara till att det inte är pepparmynta som är lite väl skarp i smaken.
FETAOSTGIFFLAR
Det här benöver du.
16 st
25 gram jäst
150 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
2 dl vatten, fingervarmt
1 ägg
7,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk ekologiskt socker
25 gram jäst
150 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
2 dl vatten, fingervarmt
1 ägg
7,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk ekologiskt socker
0,5 tsk stött kummin
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 gram ekologiskt fetaost
2 tsk torkad mynta (eller lite mer om det är färsk mynta)
2 msk ekologisk olivolja
(ägg till pensling)
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 gram ekologiskt fetaost
2 tsk torkad mynta (eller lite mer om det är färsk mynta)
2 msk ekologisk olivolja
(ägg till pensling)
Så här gör du.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och bearbeta till en smidig deg i cirka 10 minuter. Låt jäsa i bunke under duk ca 45 minuter.
Mixa ihop fetaost med mynta och olivolja.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut till 2 rundlar ca 0,5 cm tjocka. Skär varje rundel i 8 tårtbitar.
Lägg en klick fetaoströra i mitten av ”basen” på varje tårtbit och rulla ihop nedifrån upp mot toppen till en giffel. Lägg på en plåt och jäs ca 20 minuter. (Pensla eventuellt med uppvispat ägg). Grädda ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och bearbeta till en smidig deg i cirka 10 minuter. Låt jäsa i bunke under duk ca 45 minuter.
Mixa ihop fetaost med mynta och olivolja.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut till 2 rundlar ca 0,5 cm tjocka. Skär varje rundel i 8 tårtbitar.
Lägg en klick fetaoströra i mitten av ”basen” på varje tårtbit och rulla ihop nedifrån upp mot toppen till en giffel. Lägg på en plåt och jäs ca 20 minuter. (Pensla eventuellt med uppvispat ägg). Grädda ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Kommentarer
Trackback