LIMPA
Rätten serveras med en gurksallad som påminner om tzatziki och t.ex. klyftpotatis. Kommer säkert att bli en ny favorit där hemma.
Grekisk köttfärslimpa
Det här behöver du.
1 dl okokt ris
1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar
Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör
gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar
Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör
gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
Så här gör du.
Lägg riset i lättsaltat kokande vatten och låt koka upp igen. Lägg på ett lock och koka på svag värme i ca 12 min. Ta av grytan från plattan och låt stå och svalna.
Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.
Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.
Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.
Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m
Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.
Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.
Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.
Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.
Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m
Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.
Kommentarer
Trackback