KUL MED RÖDBETOR
Rödbetskaka med sötad getost och pistasch

250 g färska rödbetor
2 st ägg
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt matoljan. Sikta ner vetemjöl blandat med vaniljsocker, bakpulver och kanel. Blanda i skalad, riven rödbeta. Smöra och bröda en avlång kakform. Häll i smeten och baka på 175 C i ca 50 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär bort toppen och dela kakan i två skivor på längden.
Mixa philadelphia, getost, florsocker till en slät kräm, rör ner 3 msk vispad grädde. Koka upp ½ dl socker med 2 matskedar vatten i en kastrull. Låt sedan sockret karamelliseras i stekpannan - utan omrörning! Rör man om det kristalliseras sockret nämligen igen och blir vitt och hårt. Slå sedan i pistaschnötterna och skaka runt. Slå upp på bakplåtspapper. Dra i pistaschnötterna med hjälp av plasthandskar medan det är varmt så att det bildas långa sockertrådar från nötterna.
Koka upp honung, citronskal och -saft, låt sjuda tills honungen fäster på gulbetorna i ca 10 minuter. Låt svalna i lagen. Skiva och klyfta betorna. Varva rödbetskakan med färskostkräm och gulbetsskivor. Toppa med klyftor av gulbetor, tunt hyvlade färska polkabetor samt pistaschkrokant.