SKOGSMAT 2
Bilden är tagen vid en kurs i slagruta med Tomas Skogstjärn
Pinnbröd
Tillverka gärna pinnbrödsdegen hemma i och ta med ut.
Recept
2,5 dl vetemjöl ev. kan en del bytas ut mot grövre mjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl vatten eller mjölk
Gör degen ganska fast så att den inte klibbar så mycket när eleverna ska fästa den på pinnarna.
Vira upp degen på pinnarna och grädda över elden som helst bör ha brunnit ett tag så att det finns mycket glöd. Pinnbrödet är klart när det släpper från pinnen. Yngre barn kan behöva hjälp med gräddningen så att de inte bränner brödet för hårt.
Bröd i löv
Gör en pinnbrödsdeg enligt ovan och stoppa in några tärningar av fläsk i pinnbrödsdegen. Linda om degen med 4 –6 lager stora, färska lager av löv. Lönnlöv är bra till detta.
Bind ihop till ett knyte och placera i glöden som rakas över knytena. När de yttre bladen förkolnat är brödet klart.
Variant på recept:
4 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
1,5 msk matfett
1,2 – 1,5 dl vatten
2 tsk bakpulver
salt
Blanda mjöl, bakpulver, salt och frön.
Tillsätt vatten och matfettet och blanda och knåda till en smidig deg.
Kan gräddas som Bröd i löv eller genom att plattas ut i tunna brödkakor och gräddas i stekpannor, wokpannor eller på stenhäll.