FINSK PÅSKMAT: MEMMA



Säkert har många av er sett memma i livsmedelsbutikerna så här inför påsken? Lika många har antagligen undrat vad det är för konstig oätlig gegga i formen? Hm… och få har varit tillräckligt nyfikna för att våga provsmaka, gissar jag.

Nu tänkte jag sprida lite ljus över all okunskap i ämnet memma!

Memma är en klassisk finländsk påskdessert, med klibbig konsistens och ganska speciell smak, inte helt enkel att beskriva. I stället måste den upplevas! Memman smakar bäst, om den serveras med kaffegrädde och lite strösocker på.

Memma tillverkas av fullkornsrågmjöl och rågmalt och kryddas med sirap, socker, salt, apelsin- och pomeransskal. Blandningen gräddas långsamt i en varsam process i ugn. Hur väl man lyckas med själva gräddningen, har avgörande betydelse för smaken.

memma

Som framgår av bilden, ska memman sjunka ner i formen och ju högre “smakrand” man har, desto bättre produkt. Man ska aldrig köpa memma som ser mycket ut i formen, för då har man fått tag i en undermålig vara!

Förr i världen lagade man memma i äkta handgjorda näveraskar, men idag har nävern ersatts med papp.

För mig är memma ett måste på påskbordet och jag har redan försett mig med ett par askar. Jag har under årens lopp envisats med att servera släkt och vänner memma i olika sammanhang. Några har blivit helfrälsta och köper numera memma själva, medan andra under stor tapperhet tagit med misstänksam min en liten sked av delikatessen och på artigt svenskt manér förklarat att smaken var “mycket intressant”, men att de dessvärre blivit så mätta av huvudrätten att de faktiskt inte orkar mer… Ja, ni förstår… memma är lite som svart eller vitt!

Ja, nu vet ni lite mer… Testa gärna, om ni får chansen! Det kan ju bli en ny favorit och i vilket fall som helst förlorar ni inte så mycket på att provsmaka.

Här kommer receptet.

2 l vatten
8 dl rågmjöl
3 dl malt

1 tsk salt
1 dl sirap
1 msk pomeransskal


Värm vattnet till 60 grader.
Tillsätt rågmjöl och malt.
Låt stå i tre timmar, utan att koka.
Koka upp i 5 - 10 minuter.
Tillsätt salt, sirap och malda pomersansskal.
Häll upp i en ugnsfast form.
Grädda i tre timmar i 175 grader.
Rör om under de två första timmarna, en gång var 15 minut.
Låt svalna.
Servera med socker och grädde.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0