GOTT NYTT ÅR
NYÅRSTIPS
Tournedo på reninnalår med smak av skogen.
600 g Reninnanlår
1 kg svartrötter
4 st schalottenlök, skalade
½ fl portvin(red port)
1 apelsin
1 msk rostad lök
4 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
2 enbär
1 tsk svartpeppar
olivolja
(persilja)
Champinjon och tryffelvete
1 dl hel bovete
1 liter svampbuljong
100 g champinjoner, finhackade
1 schalottenlök; finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl vitt vin
50 g smör
50 g parmesan
1 knippe persilja
tryffelolja
salt, svartpeppar
Putsa ren innanlår fritt från hinnor och senor. Skär i 150g-bitar och bind upp som tourendos. Marinera i en skvätt portvin, lite apelsinskal, timjan och vitlök i en hårt knuten påse i ca. 2-4 h. Värm upp grill eller grillpanna och grilla runt om. Hacka rostad lök och blanda med resterande timjan, rosmarin, finhackad enbär och svartpeppar. Denna krydda toppar man köttet med vid servering.
Strimla schalottenlöken fint och svetta i en stor kastrull på låg värme i lite olivolja tills mjuk och gyllenbrun. Tillsätt en skvätt portvin och timjan.
Skala svartrötter och lägg i lättsaltat vatten med lite citron. Koka tills nästan mjuka. Sila och slå på portvin, skivad apelsin, lagerblad och lite salt. Koka upp under lock och låt stå att dra. Sila och värm med löken. Avsluta med lite finstrimlad persilja.
Svetta lök, vitlök och champinjoner i en tjockbottnadkastrull tills mjukt. Tillsätt vin och bovete. Tillsätt buljong lite efterhand tills vetet är mjukt och krämigt. Avsluta med smör och finriven parmesan. Smaka av med salt, svartpeppar och tryffelolja. Servera direkt.
NYÅRSTIPS
Äpple och curry lyfter den här sammetslena jordärtskockssoppan ytterligare ett snäpp.
Mixa soppan till ett härligt skum.
Toppa med lyxiga skaldjur.
Ingredienser
4 port
600 g jordärtskocka1 schalottenlök
1 äpple
2 msk curry
2 msk smör
6 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
Skaldjur
2 havskräftor
8 räkor
2 pilgrimsmusslor
smör
1 äpple
rivet skal av 1 citron
2 msk olivolja
dill till garnering
salt och peppar
Gör så här
Skala jordärtskockor, lök och äpple. Finhacka löken. Skär kockorna och äpplet i bitar. Fräs lök, äpple och curry i smör. Tillsätt kockor och buljong och låt koka tills kockorna är mjuka, ca 10 min. Tillsätt grädde och koka upp. Mixa soppan och sila den genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan skummig vid servering.
Skala kräftorna och räkorna. Dela kräftorna i mindre bitar.
Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem i smör 1 min på varje sida. Dela dem och lägg i en skål tillsammans med kräftköttet och räkorna. Skala och skär äpplet i små tärningar. Blanda äpple, citronskal och olivolja med skaldjuren och fördela i djupa tallrikar. Häll soppan i tallrikarna och garnera med dill.
LOLIG HISTORIA
väldigt promiskuöst, utan att använda kondom. Då han varit
hemma i USA i en vecka, vaknar han en morgon med gröna och lila
fläckar över hela sin penis.
Förskräckt går han genast till sin läkare. Läkaren, som aldrig
sett något liknande förut, tar flera prover och instruerar
mannen att återkomma efter ett par dagar för provresultaten.
Då mannen ett par dagar senare återvänder, säger läkaren: 'Jag
har tyvärr dåliga nyheter. Du lider av Mongolisk VD, det är en
väldigt ovanlig sjukdom som är nästan helt okänd här.'
Mannen ser lite perplex ut, och säger: 'Jamen, ge mig en spruta
eller nåt, och gör mig frisk.'
Läkaren svarar 'Jag är ledsen, men det finns inget känt
botemedel. Vi blir tvungna att amputera din penis.'
Mannen skriker skräckslaget 'Absolut inte! Jag vill ha ett
utlåtande från en annan läkare!'
Läkaren svarar 'Det kan få om du vill, men en operation är ditt
enda val.'
Nästa dag uppsöker mannen en kinesisk läkare, övertygad om att
denna vet mer om sjukdomen. Den kinesiska läkaren undersöker
hans penis, och säger därefter 'Ah, ja. Mongolian VD. Väldigt
ovanlig sukdom'.
Mannen svarar läkaren 'Ja, ja, det vet jag redan, men vad kan
vi göra? Min amerikanske läkare vill amputera min penis.'
Den kinesiska läkaren skakar på huvudet och skrattar: 'Dumma
amelikanska doktol, vill alltid opelela. Tjäna mel pengal så.
Behövel inte opelela!'
'Tack gode Gud!' svarar mannen.
'Ja', sade den kinesiska läkaren, 'Du inte oloa dig. Vänta
någla veckol. Penis lamla av själv.
Om smällare och fyrverkerier
|
INFÖR NYÅR
EN JUL HÄLSNING TILL ER ALLA
DAGENS JULBILD
Nu väntar vi på att tomten kommer.
Fast, i USA får de vänta tills morgon.
DROTTNING SILVIA
Idag hyllar vi vår drottning på hennes födelsedag.
Hipp, hipp hurra.
Leve monarkin.
DAGENS JULBILD
FINSK JULMAT
Morotslådan tillhör det finska julbordet.
Här en variant med lax
UNGSBAKAD MOROTSLÅDA MED LAX
6–8 portioner
500 g färsk lax, urbenad,
skinn och benfri
800 g morot, skivad
3 lökar, klyftade
1 dl crème fraîche
2 ägg
1/2 tsk Svartpeppar, malen
2 tsk Rosépeppar, stött i mortel
1 tsk salt
smör
ströbröd
Koka laxen försiktigt i lite lättsaltat
vatten på botten av en kastrull, vattnet
skall nå upp till hälften av laxen.
När den är klar, ta upp och skär fisken
i små bitar. Koka morötter och
lök i vatten tills morötterna är mjuka.
Mixa grönsakerna släta i matberedare
tillsammans med crème fraîche. Blanda
försiktigt ihop ägg och lax med
de mixade grönsakerna. Häll blandningen
i en smord ugnsfast form.
Släta till ytan, strö över lite ströbröd,
klicka på lite smör.
Baka i ugn på 200 °C i 40–45 minuter
och garnera med lite dill och
stött rosépeppar innan servering.
Morotslådan serveras varm eller
ljummen.
DAGENS JULBILD
VIT JUL
Vill ha en vit jul både ute och inne.
Bjud då på denna variant av glögg.
norsk alkoholfri glögg, 6 glas
1 l svartvinbärssaft
5 Nejlikor, hela
2 Kanelstång, hel
1 dl färsk ingefära,
skalad, tunt skivad
2 1/2 dl råsocker
till servering:
1 dl russin
1 dl mandlar, skållade
Blanda svartvinbärssaft, kryddor och socker i en kastrull.
Värm försiktigt tills glöggen är het.
Servera med russin och mandel.
DAGENS SKÄMT
En liten, krokig gammal gumma kom en dag in på Handelsbanken. Med sig hade gumman en bärkasse med sedlar.
Hon insisterade på att hon måste prata med bankdirektören för att öppna ett sparkonto eftersom det "rörde sig om mycket pengar!"
Efter mycket dividerande fram och tillbaka, lät kassapersonalen henne träffa bankdirektören (kunden har ju alltid rätt). Bankdirektören frågade henne hur mycket hon ville sätta in. "1.750.380!", svarade tanten och tömde bärkassen på skrivbordet.
Direktören blev av förståeliga skäl nyfiken på hur tanten kommit över så mycket pengar i kontanter. Han frågade därför henne, "Bästa damen, jag måste bara fråga var Ni fått tag i alla pengarna."
"Jag slår vad," svarade den gamla gumman.
"Slår vad? Hur menar ni?"
"Tja, till exempel skulle jag kunna sätta 250.000 spänn på att du har fyrkantiga testiklar!
"Ha!" skrattade bankdirektören. "Det är ett vansinnigt vad, du kan aldrig vinna!"
Gumman utmanade direktören, "Så då är vi överens om vadet?"
"Visst," sa bankmannen, "Jag sätter 250.000 kr på att mina testiklar inte är fyrkantiga!"
Den lilla gumman sa då, "OK, men eftersom det är mycket pengar inblandade så undrar jag om jag kan ta med min advokat som vittne, klockan 10 skulle passa oss?"
"Ni är välkomna!" svarade bankdirektören självsäkert.
Senare den kvällen, blev direktören mycket nervös inför vadslagningen, och spenderade en lång stund framför spegeln med att kolla sina testiklar. Han kollade från ena sidan, vände sig och kollade andra sidan, om och om igen. Han kände noggrant igenom dem tills han var absolut säker på att hans kulor inte var fyrkantiga och det inte fanns någon chans att han skulle förlora vadet.
Morgonen därefter, prick 10.00, dök den gamla damen upp, med sin advokat, på bankdirektörens kontor. Hon presenterade advokaten för bankchefen och upprepade vadet:
"250.000 kr på att direktörens testiklar är fyrkantiga!" Bankdirektören bekräftade att han accepterade vadet varpå gumman bad honom att dra ner byxorna.
Bankdirektören gjorde som hon sa. Tanten kikade noggrant på hans testiklar och frågade om hon fick känna på dem.
"Tja," sa bankmannen, "250.000 är mycket pengar, så jag antar du har rätt att göra en fullständig undersökning."
I samma stund, så märkte bankchefen att advokaten stod och sakta slog huvudet i väggen. Bankdirektören frågade den gamla damen, "Vad tusan är det med din advokat?"
Hon svarade, "Inget särskilt, förutom att jag slog vad med honom att jag idag, kl 10.00, skulle ha Handelsbankens direktörs testiklar i min hand."
DAGENS JULBILD
Kommer han snart, tomten???
DAGENS SKÄMT
Till slut gick han ut i hallen och hämtade ett litet skohorn som han la den skrynkliga gossen på och förde in den försiktigt.
Då säger den ena äggstocken till den andra:
- Nu är det nog sista gången - För nu kommer den fan in på bår!!!
JULSILL
Inlagd sill i olika former hör ju julen till.
Här kommer några förslag på det.
CURRYSILL MED ÄPPLE:
1 paket 5-minuterssill, 210 g
avrunnen, skuren i bitar
2 dl crème fraîche
1 rött äpple, urkärnat, skuret i små tärningar
1/2 rödlök, fint hackad
1 msk citronskal, finrivet
2 msk citronjuice
1 msk honung, flytande
1 msk Curry
Blanda samtliga ingredienser väl, förutom sillen,
till en gul sås. Blanda sedan försiktigt i sillbitarna.
Currysillen kan gärna stå och dra över natt i kylskåp
innan den serveras.
ÖRT & KAPRISSILL:
1 paket 5-minuterssill, 210 g,
avrunnen, skuren i bitar
2 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
2 msk Kapris, finhackad
1 knippe gräslök & dill, blandat
salt och svartpeppar
Slå crème fraîche och majonnäs i mixern. Tillsätt
kapris och örter. Mixa den till en jämn smet.
Smaksätt med salt och svartpeppar. Skär sillen
grovt, vänd ner den och låt stå minst 1 timme
innan servering.
CITRONSILL:
1 paket 5-minuterssill, 210 g,
avrunnen, skuren i bitar
1 sats ättikslag
2 citroner
1 lime
1/2–1 dl vodka
salt, vitpeppar
Ättiks lag:
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
1 tsk Nejlikor, hela
4 st Kanelstång, hel
1 tsk Kryddpeppar
Koka upp ättikslagen tillsammans med kryddorna
och låt svalna. Skär citrusfrukterna i skinnfria
klyftor. Pressa resterna av citronen ner i lagen.
Smaka av med vodka, salt och vitpeppar. Varva
sill och citrusklyftor i en burk. Slå över lagen.
Låt stå kallt innan servering.
DAGENS JULBILD
HISTORIEDAXS
Efter att ha vandrat runt en stund på gården bjöd bonden på kaffe.
Journalisten:
- Vad är det roligaste som hänt dig här i byn?
Bonden:
- Jo, en gång gick grannens dotter vilse i skogen och alla män bildade en skallgångskedja och när vi hittade henne så satte vi på henne allihop!
Journalisten:
- Men va fan, det kan jag ju inte skriva om. Finns det inget annat roligt som hänt dig?
Bonden:
- Jo, en gång gick grannens får vilse i skogen och alla män i byn bildade en skallgångskedja och när vi hittade det så satte vi på det allihop!
Journalisten:
- Men herregud det kan jag ju inte heller skriva om, fattar du väl? Om vi vänder på frågan då: vad är det sorgligaste som hänt dig här i byn?
Då såg bonden mycket ledsen ut, gömde huvudet i händerna innan han sa...
- Jo, en gång gick jag själv vilse i skogen......
NÅGOT ATT FUNDERA ÖVER
sidan och där kom en kvinna i en sprojlans ny BMW.
Hon körde i 120 km/h med ansiktet tätt framför backspegeln och
sminkade sig med en kajalpenna.
Jag vände bort blicken bara för ett ögonblick och när jag
tittade
tillbaka igen upptäcker jag till min stora fasa att hon är
halvvägs över i min fil - fortfarande med ansiktet i backspegeln och
kajalpennan i högsta hugg!!!
Jag blev så livrädd att jag tappade min rakapparat som slog min
skinksmörgås ur andra handen. I desperationen för att försöka få
ordning på bilen igen, som jag styrde med knäna mot ratten,
tappade jag
mobiltelefonen från örat och den ramlade rakt ner i kaffekoppen
som jag hade mellan benen, vilket ledde till ett jättesplash så jag
brände STORA LUKAS
och dom RUNDA TVILLINGARNA,
och när jag skrek högt av smärta tappade jag ciggen som jag hade
i munnen och brände ett stort hål i min nya skjorta - och dessutom
bröts ett VÄLDIGT viktigt telefonsamtal!!!!
HUR FAN KÖR KVINNOR BIL EGENTLIGEN ?????
DAGENS JULBILD
Idag tänder vi vårt sista ljus innan julafton-
DAGENS JULBILD
DAGENS JULBILD
NHL

Nä, hemma match igår på Glysis. Där HHC besegrade Kovland med 5 - 2.
Men Dallas visade NHLklass i slutet av matchen.
HHC vann serien och Kommer att spela i Allettan efter nyår.
Där kommer man möta bland annat storlaget Björklöven.
KNÄCKARDAGS
10 sorters knäck!
Knäck är sannerligen en riktig klassiker på julbordet. Och det är roligt att testa olika varianter.
Här kommer det några förslag, till grund receptet.
Grundrecept 40-50 st
2 dl socker
50 g smör
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
Knäckformar eller strutar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en järngryta eller tjockbottnad kastrull. Låt koka under omrörning tills sockret löst sig och smöret smält. Låt knäcksmeten koka tills den når 121 grader eller du kan göra kulprovet, dvs häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten. Kan du forma knäcken till små kulor så är den klar. Blanda ner önskad smaktillsats (se förslag här bredvid) och portionera omedelbart ut knäcksmeten i små knäckformar eller strutar med hjälp av två teskedar. Fyller du små strutar av smörpapper kan du ställa dem stadigt i socker så att inte knäcken rinner ut. Stick sen en tandpetare i varje att hålla i.
Förslag på smakämnen,
tillsätt 50 g av:
- Skållad, hackad sötmandel
- Hackade cashewnötter
- Krossade polkagrisar
- Krossat hårt lakritsgodis, t.ex. Turkisk Peppar
- Kokosflingor
- Smulade Digestivekex
- Smulade pepparkakor
- Hackad mörk choklad
- Suckat, dvs torkad, kanderad citrusfrukt
- Krossat Non Stopgodis
Kladda på och ha det trevligt vid spisen.
DAGENS JULBILD
JULETIPS
Okej ingen julbild precis, men en "HUSMOR" och hennes tips.
Granen: I ett varmt och torrt rum dricker granen upp till 3 liter vatten om dagen! Borra ett hål i julgransfoten och placera den i ett större kärl med vatten i, så behöver du inte vattna lika ofta!
Städningen: Ge alla familjemedlemmar och julegästande en egen uppgift, sätt på julmusik och ha en städfest. Har ni snö blir mattorna underbart fräscha om du slänger dem i snön och låter barnen brottas på dem! Avsluta dagen med en belöning, i form av middag eller bio!
Juleljusen: Sätt en timer i julgranens ljus, så slipper du krypa under granen varje dag och leta efter eluttaget.
Juledoft: Du har väl doftlampor? Krydda vattnet med pepparkakskryddor, nejlika, ingefära eller kanel.
Julelukt? Ovälkomna dofter på t ex toaletten försvinner om du har en skål med ättika och vatten i rummet. Ättikans surhet neutraliserar alkaliska ämnen i luften, och mycket som luktar illa är alkaliskt.
Brända pepparkakor? Ingen fara! Måla dem med en guld-tuschpenna, så blir de vackra julgranspynt istället!
För tjocka stearinljus? Skala dem med en potatisskalare tills de ryms i ljusstaken.
Stearin på ljusunderlägget? Om du smörjer fatet med matolja innan du ställer ljusen på dem, är det enkelt att plocka bort stearinet i efterhand.
Stearin på bordsduken? Lägg in duken i frysen i några timmar. Skrapa sedan bort stearinet med en ovass kniv. Placera hushållspapper på båda sidorna av fläcken och värm med en strykjärn (ingen ånga). Byt hushållspapper ofta för att bli av med allt stearinet. Tvätta duken som vanligt.
Rödvinsfläckar? Häll en hög med salt på den färska fläcken och skölj fläcken med kallt vatten. Sedan är det bara att hoppas på ditt favoritfläckborttagningsmedel. Ett annat tips är att doppa fläcken i kokande mjölk och sedan tvätta som vanligt.
Chokladfläckar? Gnid med bakpulver på en fuktad trasa.
Halsbränna? Tugga långsamt på en rå potatisskiva.
Hicka? Skrämde tomten dig minuterna före jultalet? Sug på en sockerbit fuktad med lite ättika 24%.
DAGENS JULBILD
BAKDAGS
Mörkt, saftigt och härlig smak, ska det vara på brödet.
När man äter det till jul.
Här kommer ett recept på vörtbröd
KOKKENS VÖRTBRÖD MED RUSSIN
9 dl vatten
1 paket portervört
100 g jäst
75 g smör
1 dl mörk sirap
1 msk salt
1msk nymalen ingefära
1 1/2 msk malda pommerasnsskal
1/2 msk malda nejlikor
2 dl russin
2,8 - 3 l mörkt lantbrödsmjöl
Blanda portekoncentratet med vatten, så att det blir en liter.(Porter eller svagdricka kan andvändas istället.
Smula ner jästen i en degbunke.'Smält smöret i en kastrull.
Häll på vörtvattnet och sirapen.
Värm upp till fingervarmt.
Rör ut jästen med litegrann av degvätskan, häll på resten och alla kryddor och russin.
Arbeta in mjölet så att det blir en smidig deg.
Låt jäsa i ca 50 minuter under en duk.
Dela degen i 4 lika delar och forma till limpor.
Lägg upp på bakplåtspapper.
Pensla med olja mellan bröden, så går det lättare att ta isär.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Grädda i ugn i 175 grader i ca 1 timme.
Låt kallna under bakduk.
DAGENS JULBILD
LYXA TILL DET
Ischoklad tillhör julen. Kan vara lite tråkig, men man kan fixa till den.
Här kommer grundrecept och några tips
ISCHOKLAD.
200 g mörk blockchoklad, här kan man byta ut den mörka till annan blockchoklad, det finns olika sorter.
100 g kokkosfett
2 ägg
Folieknäckformar
Bryt chokladen i bitar och smält på låg värme med kokkosfett.
Låt kallna men inte stelna.
Vispa upp äggen och blanda ner.
OBS lite i taget under kraftig vispning.
Häll upp i formar.
Här kommer lite tips på smaker.
Riven apelsinskal
Riven citronskal
Mycket finstrimlad röd chili
Några droppar rom
Några droppar whiskey
Eller vad ni vill testa
DAGENS JULBILD
DAGENS JULBILD
SILLINLÄGGNINGAR
Till julen behövs många olika sillinläggningar, minst fem olika.
Här kommer en enkel.
SENAPSSILL
6 urvattnade saltsillfileér
1 rödlök
SÅS
4 msk söt senap
2 msk ättiksprit
4 msk vatten
4 msk olja
3 msk florsocker
10 krossade vitpepparkorn
4 msk hackad dill
Skölj sillfiléerna och låt rinna av på hushållspapper.
Skala och skiva rödlöken tunt.
Vispa samman såsen och smaka av, tillsätt eventuellt mer florsocker för mer sötma.
Skär sillen i 2 cm tjocka skivor.
Blanda sill och rödlök.
Hällsåsen över.
Låt stå i två dagar
DAGENS JULBILD
DAGENS SKÄMT
Lille Pelle skulle gå och köpa sig en porrtidning. När han kom in till tanten
i kiosken så sa Pelle:
- Jag ska ha en pojtidning. Han kunde inte prata riktigt rent nämligen.
Tanten i kiosken tog fram en Kalle Anka tidning som hon trodde att lille Pelle
ville ha. Lille Pelle ruskade på huvudet, varpå hon fortsatte med Fantomen,
Tarzan och alla möjliga tidningar som en liten pojke skulle vilja ha.
Pelle blev förbannad och skrek:
- JÄLASÄRRING!!!
Och så sprang Pelle hem. När han kom hem så såg hans mamma
att det var något som var fel på lille Pelle, han som alltid brukade vara så
glad och trevlig. Så hon frågade vad det var för fel.
- DUMMA JÄLASÄRRINGEN i kiosken tror att man kan junka till Kalle Anka!!!
FINSK JULMAT
Detta är måste till varje måltid
Finsk julmumma
6 st kardemummor
1 dl socker
1dl portvin eller vinbärsmust
2 flaskor porter
2 flaskor julöl
Skala och stöt kardemummorna i en mortel.
Blanda dem med socker och portvinet och låt stå och dra några minuter.
Häll kall julöl och porter i smakblandningen strax före serveringen.
DAGENS JULBILD
Så kan det gå!

NATTLIGA FRÄCKISAR
och den andra hade långa hängiga bröst.
Hon med de långa brösten ursäktade sig och sa att hennes
man brukar suga och dra i brösten.
- Jaha! Sa hon med de små brösten. Det brukar min man
också göra men vi sover i samma rum.....
---------------------------------------------------------------------
Kalle bor i New York och håller just nu på att gå på lina mellan
två skyskrapor. Hans kompis Arne, bor i Arboga och blir just nu
avsugen av en 89-årig kvinna.
Trots det stora geografiska avståndet och de vittskilda saker
dom gör, så tänker dom på samma sak:
TITTA INTE NER.
FINSK JULMAT
Här kommer en gröt vi brukar äta till frukost.
Portioner: ca8
Tillagningstid: 35min
Ingredienser
1l Vatten
5 dl Lingon
2 dl socker
1,5 dl mannagryn
1 tsk vaniljsocker
Tillagning
koka vatten och lingon och socker i 15 min, sila det. häll saften tillbaka i kastrullen, vispa ner mannagrynen och låt det koka ca 6-8 min. låt svalna, vispa ner vaniljsocker och vispa det lufftigt så det blir rosa aktigt.
Serveras kallt med mjölk och socker på, eller med vispgrädde.
Man kan byta ut lingon mot blåbär.
DAGENS JULBILD + ALLA TIDERS JULDIKT

TOMTEN
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
Står där så grå vid ladgårdsdörr,
grå mot den vita driva,
tittar, som många vintrar förr,
upp emot månens skiva,
tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur,
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta.
För sin hand genom skägg och hår,
skakar huvud och hätta ---
»nej, den gåtan är alltför svår,
nej, jag gissar ej detta» ---
slår, som han plägar, inom kort
slika spörjande tankar bort,
går att ordna och pyssla,
går att sköta sin syssla.
Går till visthus och redskapshus,
känner på alla låsen ---
korna drömma vid månens ljus
sommardrömmar i båsen;
glömsk av sele och pisk och töm
Pålle i stallet har ock en dröm:
krubban han lutar över
fylls av doftande klöver; ---
Går till stängslet för lamm och får,
ser, hur de sova där inne;
går till hönsen, där tuppen står
stolt på sin högsta pinne;
Karo i hundbots halm mår gott,
vaknar och viftar svansen smått,
Karo sin tomte känner,
de äro gode vänner.
Tomten smyger sig sist att se
husbondfolket det kära,
länge och väl han märkt, att de
hålla hans flit i ära;
barnens kammar han sen på tå
nalkas att se de söta små,
ingen må det förtycka:
det är hans största lycka.
Så har han sett dem, far och son,
ren genom många leder
slumra som barn; men varifrån
kommo de väl hit neder?
Släkte följde på släkte snart,
blomstrade, åldrades, gick --- men vart?
Gåtan, som icke låter
gissa sig, kom så åter!
Tomten vandrar till ladans loft:
där har han bo och fäste
högt på skullen i höets doft,
nära vid svalans näste;
nu är väl svalans boning tom,
men till våren med blad och blom
kommer hon nog tillbaka,
följd av sin näpna maka.
Då har hon alltid att kvittra om
månget ett färdeminne,
intet likväl om gåtan, som
rör sig i tomtens sinne.
Genom en springa i ladans vägg
lyser månen på gubbens skägg,
strimman på skägget blänker,
tomten grubblar och tänker.
Tyst är skogen och nejden all,
livet där ute är fruset,
blott från fjärran av forsens fall
höres helt sakta bruset.
Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara,
undrar, var källan må vara.
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
FINSK JULMAT
1,5 kg kålrot
1,5 dl grädde
4 msk smör
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 krm malen muskotnöt
Tillagning
2. Skala och skär kålroten i små tärningar.
Koka kålroten mjuk i lite saltat vatten. Häll av kokvattnet. Blanda i hälften av smöret, grädden, peppar, salt och muskot.Mixa slät i matberedaren.
3. Häll allt i en smord liten form. Gör toppar med en gaffel. Klicka 2 msk smör i små bitar ovanpå och grädda ca 10-15 min tills lådan får en fin färg.
Tips! Servera direkt eller värm upp som tillbehör på julbordet till skinka, rökt kött eller korv.
Gå in i arkivet för mera julmat.
DAGENS JULBILD
ATT BRE PÅ SKINKAN
Skinkan behöver en god senap, så gör denna goda sak.
KOKKENS JULSENAP
1 dl senapspulver
1 dl socker
1 dl grädde
2 ägg
2 msk konjak
Blanda allt utom konjak i kastrull. Värm på svag värme. Rör om hela tiden. Låt småkoka ett par minuter. Låt svalna något, blanda i konjaken. Håller ca 2 månader i kylen.
DAGENS JULBILD
Idag tänder vi vårt andra ljus.
DAGENS JULBILD
Väntan på klapparna
KVÄLLENS HISTORIA
Han beställer en öl till sig själv och tio pannbiffar till musen.
Värden undrar vad detta är för en märklig mus som kan äta tio pannbiffar?
- Jo det var så att jag räddade en liten fé och fick tre önskningar.....
Jag önskade mig god hälsa och mycket pengar.
Men den sista önskan - en omättlig mus, den j---a lilla fén missförstod mig totalt!!
KOKKENS SKURNA PEPPARKAKOR
DAGENS JULBILD
Min vita katt
NATTLIG PRÄSTHISTORIA
Var och en har en liten bjällrafastknuten på snoppen.
En bedårande ung skönhet, klädd som hon skapades kommer och dansar för dom.
Putar och bänder sig för den första kandidaten - Ingenting!
Samma vid nummer två, tre, fyra och så vidare utan minsta klockklang.
När hon visar sig framför nummer tolv däremot, får han så våldsam fjong att bjällran kastas av organet.
Generad tar han ett steg framåt och bockar sig för att plocka upp den.
Då hörs elva små klockor ringa.
DAGENS JULBILD
DAGENS JULBILD
En önskedöm