RIS PÅ ITALIENSKA

Risotton är kanske inte så vacker att se på, men ack så god den kan vara.
Det finns två sätt att koka, att röra och koka utan lock elller att inte röra och kokka under lock.
I denna risotto är det en för del att röra.

Risotto med zucchini och basilika.
Risotto con zucchini al basilico

2 zucchini, medelstora
3 msk solrosolja
1 gul lök, mycket fint hackad
salt och nymalen svartpeppar
400 g risottoris
1 1/2 l kycklingbuljong, kokhet
2 msk olivolja
1 dl parmesan, nyriven
1 näve basilika

Skala, kärna ur och tärna zucchinin fnit
Hetta upp solrosoljan i en stor panna med tjock botten.Fräs löken och zucchinin i ca 5 min.
Tills allt är mjukt utan att något tagit färg.
Salta och peppra ganska generöst och tillsätt riset.
Rör ständigt, helst med en träslev, under någon minut tills riset blir genomskinligt.
Tillsätt sedan lite av den heta buljongen.
Det är viktigt att buljongen hålls kokhet på en annan platta, så att riset kyls ner.
Koka på medelvarm värme och tillsätt ny buljong först när den tidigare har kokat in.
Rör med lungna tag så att inget fastnar.
Fortsätt tills riset har sugit upp all vätska och är krämigt men ändå med fast kärna.
Det tar ungefär 20 minuter.
Smaka av.
Tag av riset från plattan, rör ned olivoljan, osten och fint rivna basilikablad.
Täck med lock och låtrisotton svälla ett par minuter innan den serveras på varma tallrikar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0