MAZARINENSDAG

Idag firar vi mazarinensdag. Bakverket skapadespå 1800-talet i Frankrike och är uppkallat efter den italienske kardinalen Giulio Mazarini, som på 1600-talet var påvlgt sändebud i Frankrike. Vad Giulio har med mandelmassa och mördeg att göra? Ingen anning!
Men här kommer ett recept på Mazaeiner.
Detta behöver du.
Mördeg:
100 g rumsvarmt smör
50 g florsocker
1 stor äggula typ frukost ägg
125 g vetemjöl
Mandelmassa:
120 g sötmandel
120 g florsocker
85 g smör
2 stora ägg
smör till mazarinformar
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten
1: Gör mördege. Rör smör och socker poröst, anväd elvisp.
Tillsätt äggulan och arbeta in vetemjölet.
Låt stå i kylen, så att den blir lättare att forma.
2:Mandelmassan: Koka upp lite vatten i en kastrull och skålla mandlarna, tills skalen lossnar.
Häll av och lägg mandlarna i en handduk ch gnugga bort skalen.
Mal mandeln i en mixer eller kvarn.
Rör socker och smör poröst, använd elvisp.
Tillsätt mandel och ägg under vispning.
3: Smörj formarna och lägg en klick mördeg i varje form.
Tryck ut med mjölad tumme tunnt med botten och sidorna.
Fördela sedan mandelmassan i formarna.
Grädda på plåt i 200 grader i ca: 20 minuter.
4: När mazarinerna svalnat kan du glasera dem med glasyr.
Rör ihop florsocker och vatten och pensla mazarinerna.
Handla ekologiskt som vanligt.
Kommentarer
Trackback