FINSKT PÅ JULBORDET

Ja nu är man igång igen med lite annorlunda recept tagna från vårt grannland Finland.
Finska plommonstjärnor.
Plommonsylt:
Torkade plommon utan kärnor.
Kallt vatten ca: 1 dl till 125 g plommon.
Socker.
Smördeg.
250 g smör
4 dl vetemjöl
1,5 dl kallt vatten
1 tsk bakpulver
Alternativ köp färdig
Koka plommonen i vattnet på låg värme, tills allt vatten har kokat bort.
Mixa plommonen med en stavmixer och rör ned sockret.
Sylten skavara ganska fast, annars rinner den ut i bakelserna.
Arbeta ihop smör, bakpulver och vetemjöl.
Tillsätt vattet och låt sedan degen vila en stund i kylskåpet.
Kavla sedan degen till en tunn skiva (ca 1/2 cm).
Skär degen i ca: 8 X8 cm stora fyrkanter och lägg en klick plommonsylt.
Gör ett snitt i varje hörn och vik vartannat hörn mot mitten till en fin stjärna.
Grädda i 225 grader ca: 15 - 20 min eller tills bakelserna har fått en gyllenbrun färg.
Finsk morotslåda ( 8 pers)
Kommentarer
Trackback