VINTAGE

2 koppar kokta ärtor
1 lök, hackad
1 grön paprika hackad
3 färska tomater
1 kopp brödsmulor
Salt och peppar
1 kopp riven amerikansk ost eller Velveeta
SALT
4 smarta sätt att använda salt till mer än bara matlagning
1. Slipp illaluktande disk- och tvättsvampar
Blöt svampen i kallt vatten och lite salt för att stoppa, och ta bort, otrevlig lukt.
2. Ta bort vinfläckar
Råkade du spilla rött vin på bordsduken eller mattan? Tvätta bara bort så mycket du kan och häll sedan salt på den återstående fläcken. När saltet har torkat kan du dammsuga upp din vinfläck.
3. Rengör din skärbräda
Ge din skärbräda en riktig djuprengöring: Dela en citron på mitten och strö lite salt på snittytorna. Använd sedan citronen som skursvamp och skrubba rent din skärbräda.
4. Få bort te- och kaffefläckar
Använd lite salt för att gnugga bort tråkiga te- eller kaffefläckar från koppar och muggar. Saltet tar bort de envisa fläckarna och efteråt behöver du bara diska muggen precis som vanligt.
CITRONER
Här är 6 smarta saker du kan använda citron till i köket:
Gör rent och fräscht i mikron
Hacka en citron och lägg i en skål med vatten, kör i mikrovågsugnen tills fönstret är täckt av ånga. Låt skålen stå kvar inne i mikrovågsugnen en kvart innan du öppnar och torkar ur.
Får bort fläckar på mässing
Har dina mässingsprylar fått fula fläckar? Strö salt på dem och gnugga därefter försiktigt med en svamp som du doppat i citronsaft. Skölj med vatten och låt torka.
Fixar fläckarna på skärbrädan
Dela en citron i två delar och stryk med snittytan över skärbrädan för att få bort matfläckar och lukt. Om fläckarna är väldigt envisa kan du låta citronen verka över natten innan du sköljer ordentligt med vatten.
Rengör rivjärnet
Rivjärn kan vara riktigt tuffa att få rena – men du löser det enkelt med lite citron. Dela frukten i två delar och riv med fruktköttssidan för att få bort rester och orenheter; tack vare citronen lossnar det snabbt.
Får krom att skina
Dela en citron i två delar och stryk snittytan över de detaljer i ditt kök som är gjorda av krom. Torka därefter av med en fuktig trasa och se hur de får nytt skinande liv!
Skapar en väldoftande luftfuktare
Låt några citronskivor puttra med lite vatten i en kastrull en stund och låt den fräscha doften sprida sig! Samtidigt ökar du luftfuktighet på ett behagligt sätt.
SOPPA

600 g torskfilé eller torskrygg
2 gula lökar eller 5–6 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 burk hela tomater, 400 g
1 tsk paprikapulver
150 g haricots verts
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl vitt vin
7 dl vatten
2 msk färsk timjan, finhackad
1 näve urkärnade svarta kalamataoliver
Aioli
2 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk citronsaft
Så här gör du.
1. Skär torsken i tärningar och ställ åt sidan.
2. Finhacka lök och vitlök. Spara ”fänkålsdillen” till garnering. Strimla fänkålen fint med en vass kniv, mandolin eller i matberedare.
3. Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en stor gryta, strö över saffran och häll över burktomaterna. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt paprikapulvret. Lägg i haricots vertsen. Salta och peppra.
4. Häll i vin, vatten och timjan. Låt småputtra cirka 10 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
5. Lägg ner fisken i grytan. Tillsätt oliverna. Sjud ett par minuter under lock tills fisken är klar.
6. Aioli: Blanda majonnäs och vitlök, smaka av med pressad citronsaft. Servera aiolin till soppan.
FIKADAX

2,5 dl socker
5 ägg
2,5 dl mjöl
200g hackad choklad
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
MATBRÖD

2 dl mjölk
½ dl naturell yoghurt
25g jäst
1 tsk socker
1 tsk grovt salt
1,5 tsk rosmarin (till dekoration)
7-8 dl vetemjöl
CHOKLAD

100 g mörk choklad, 70 %
100 g smör
2 stora ägg, 130 g
1 stor äggula, 20 g
1 dl florsocker, 60 g
1 dl vetemjöl, 60 g
½ dl kakao, 20 g
Kolasås
2 dl strösocker, 190 g
1 msk glykos, 20 g
1 + ½ dl vatten
½ dl vispgrädde
1 krm salt
Lingongrädde
1 dl tinade lingon
1 msk strösocker
2½ dl vispgrädde
Garnering
lingon
Så här gör du.
1. Smörj 6 stora muffinsformar av engångstyp, som rymmer drygt 1 dl, mycket väl, speciellt i botten.
2. Hacka chokladen. Smält smöret och ta kastrullen från värmen. Blanda i chokladen och rör tills den smält.
3. Vispa ihop ägg och äggula och sikta i florsockret och vispa tills allt är blandat. Rör ihop äggblandningen med smöret och chokladen.
4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och vänd runt försiktigt.
5. Lägg smeten i spritspåse och spritsa upp i formarna. Ställ dem i kylen minst 6 timmar.
6. Kolasås: Häll socker, glykos och 1 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Smält över låg värme tills du har en klar sockerlag. Öka till hög värme och koka tills lagen är ljusbrun. Ta från värmen och tillsätt genast grädden och ½ dl vatten. Den ska vara som en skysås i konsistensen för den tjocknar när den kallnar. Salta. Låt kallna. Vispa ner mer vatten om den är för tjock. Hit kan förberedas flera dagar i förväg.
7. Lingongrädde: Mosa lingonen med en gaffel tillsammans med sockret. Vispa grädden lätt. Blanda ner lingonen slarvigt.
8. Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° i vanlig ugn.
9. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen 5–6 minuter. Känn på ytan, de ska ha stannat men kännas mjuka, och om du vänder på dem ska de lossna lätt. Stjälp upp på assietter. Häll på kolasås och garnera med lingon. Servera med lingongrädde eller enbart lättvispad grädde.
SKORPOR
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl, 300 g
2 tsk mald kanel
2 tsk finstötta kardemummakärnor
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
100 g smör
2 ägg
2. Kör samman socker, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i en matberedare. Tillsätt hasselnötterna och smöret i bitar. Kör samman det snabbt och tillsätt sedan äggen och kör ihop till en deg.
3. Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°. Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan ner och torka dem cirka 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn till torkningen.
BULLAR

Saffransdeg
150 g smör, rumsvarmt
1 pkt saffran
1,5 dl strösocker
35 g jäst
9 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 ägg
3 dl mjölk (gärna gammeldags)
1 krm salt
Pistagefyllning
150 g smör, rumsvarmt
150 g mandelmassa
70 g pistagenötter
1 dl havregrädde (går även bra med vanlig grädde)
Grön karamellfärg
1 tsk vaniljpulver
1 msk strösocker
Pensling
1 ägg
Pärlsocker
Så här gör du.
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till cirka 30 grader. Häll över jästen och rör om till jästen löst sig helt. Ha då i saffran, kardemumma och socker. Tillsätt ägg och rör om.
2. Häll i 6 dl vetemjöl och det rumsvarmt smöret. Slå runt med en slev och tillsätt resterande mjöl och salt. Knåda till en smidig deg. Låt sedan jäsa 1 timme under bakduk på varm plats.
3. Pistagefyllning: Gör under tiden som degen jäser fyllningen. Börja med att riva ner mandelmassan i en bunke. Mixa pistagenötterna i en matberedare eller mixer till de är helt malda. Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp. Droppa en droppe grön karamellfärg i. Om det behövs, tillsätt lite mer grädde till fyllningen är bredbar.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela den i två och kavla först ut ena halvan. Bred på ett generöst lager fyllning och rulla ihop. Skär sedan cirka 1 centimeter breda skivor och lägg i formar på en plåt. Gör likadant med den andra delen av degen. Låt bullarna jäsa minst 30 minuter till. Sätt på ugnen på 225 grader.
5. Vispa upp ägget lätt. Pensla bullarna och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 9 minuter. Låt svalna på galler.