BAKA MED PUMPA
KOKKENS PUMPABRÖD MED YOGHURT
12 st
200–300 g pumpa
10 g jäst
1 dl vatten
1 dl pumpapuré
1 dl Smör-&rapsolja
1 dl mild yoghurt ekologisk
1 tsk salvia
1 tsk salt
9 dl vetemjöl, 540 g
Gör så här
Börja med pumpapurén.
MER PUMPA
500 gram pumpa
10 cherrytomater
1-2 msk olivolja
1-2 msk citronsaft
Salt och peppar
En halv kruka basilika
½ rödlök
Tillvägagångssätt för pumpasallad:
Skala pumpan och skrapa ur kärnorna. Tärna pumpaköttet och lägg ner det i en ugnsfast form.
Skölj tomaterna och dela varje tomat i 4 klyftor. Lägg ner tomatklyftorna i den ugnsfasta formen och droppa olja och citronsaft över. Salta och peppra.
Ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 40 min, pumpabitarna ska vara mjuka. Ta ut formen och låt svalna.
Finhacka rödlöken och blanda samman denna med tomaterna och pumpabitarna samt basilikablad.
Salladen kan ätas som den är eller serveras som tillbehör till t.ex. kött, paj, fisk m.m.
KRÅMET FRÅN PUMPAN
1-2 pumpor (beroende på storleken)
1½ chili, ta så stark du vågar
1 stor knippe koriander
4 stänger citrongräs
2 vitlöksklyftor
Ingefära (ungefär en tummes storlek)
8 limeblade
1 lök
3 burkar kokosmjölk
Olja
Skär upp chilin på längs och skrapa bort fröna. Skala vitlöken och ingefäran. Mixa chili, citrongräs, vitlök, ingefära, limeblad och olja till en pestoliknande massa. Häll ner massan i en varm gryta. Tillsätt hackad lök.
Skala och tärna pumpan. Tillsätt pumpan lite i taget i grytan. Då pumpabitarna börjar mjukna så tillsätts kokosmjölken. Koka upp och låt koka i 10-15 min.
PUMPA
Pumpachutney
500 gram pumpa (vikt efter att skal och kärnor tagits bort)
2 lök
1 msk olja
1 dl ättika/vinäger
1 dl farinsocker eller strösocker
Salt och peppar
Tillvägagångssätt för pumpachutney:
Skär pumpaköttet i munrätta bitar och skiva löken. Stek löken och pumpabitarna i olja i en gryta.
Tillsätt socker och ättika i grytan. Låt chutneyn sjuda på svag värme under lock tills pumpabitarna är helt mjuka.
Låt chutneyn svalna och häll upp den i rengjorda burkar.
Chutneyn håller sig i kylskåpet i flera veckor.
AMERIKANSKT
1 kilo fläskkarré (givetvis svensk!)
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 burk Dr Pepper
1-2 habanerofrukter
1 msk chipotlepulver
½ dl vatten
1 msk farinsocker
0,5 msk mald spiskummin
2-3 msk whiskey
1. Leta fram en gryta som kan användas med lock i ugn, jag brukar använda min röda Le Creuset-gryta. Lägg bara ner fläskkarrén lite kärleksfullt i grytan (du behöver inte putsa köttet).
2. Skala lök och vitlök och skiva tjockt. Blanda alla övriga ingredienser och häll över köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén.
3. Sätt in i ugnen och värm till 125°C (eller så lågt din ugn kan gå om du till exempel har en gasugn). Låt karrén stå i ungefär 4 timmar. Efter en dryg timme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen. Om den får ligga i den sura röran frön början blir den inte lika fint mjuk.
4. Kika till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Om du behöver lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid. Efter 3 timmar kan du tillsätta lite mer av alla kryddorna.
5. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt svalna något.
6. Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm eller ljumma köttet före servering. Jag rekommenderar att du serverar din Dr Pepper and habanero pulled pork i typ frallor eller i tortillas med till exempel guacamole, salsa och inlagd rödlök.
HALLOWEEN
MASKAR MED GEGGAMOJA
PUMPABÅL
Barnkalasets fräscha bål passar utmärkt att serveras ur en urkärnad pumpa. Följ anvisningarna för pumpalyktan (se ovan). Ställ in en klar bålskål i glas eller plast och fyll med en läskande dryck (se nedan)!
HÄXANS BRYGD
Fyll glas till 2/3 med coca-cola, klicka i en kula vaniljglass. Glassen kommer att skumma sig och det hela ser riktigt läskigt ut. Klicka gärna i glassen så att barnen ser det, det ser kul ut. Lägg till sist i en gelégodisorm som får titta ut över kanten eller ringla uppför sugröret.
APELSINSPÖKEN
En god efterrätt för både barn och vuxna! Tag en stor apelsin per person, skär av toppen och gröp ur innanmätet i apelsinen. Skär spöklika ögon och mun i apelsinernas skal. Blanda apelsinmos och vaniljglass och fyll apelsinen, sätt på toppen och låt stå ett bra tag i frysen, gärna över natten.
MARSHALLOWSPÖKEN
20 st marshmallows
300 gram vit choklad
50 gram mörk choklad
20 st grillspett av trä, eller glasspinnar
Tillagning
1. Spetsa marshmallows på varsin pinne. Ställ dem upp och ned på en tallrik och sätt in dem i frysen i ca 20 minuter. Smält under tiden den vita chokladen i vattenbad.
2. Ta ut marshmallows, en i taget, ur frysen och doppa dem i den vita chokladen. Det ultimata är att lyckas få till små "toppar" överst på spökets huvud, men det är ganska svårt. Det går bra att doppa och låta överflödig choklad rinna bort lite. Låt spökena stelna, gärna i kyl.
3. Ge spökena ansikten genom att doppa en spetsig grillpinne i smält, mörk choklad och "måla" på ansikten. Låt spökena stå i kylen tills de ska serveras.
SPINDLAR
Ingredienser
100 g smör eller margarin
1½ dl florsocker med chokladsmak
3 dl havregryn
2-3 msk starkt kallt kaffe
Garnering:
kokos
florsocker
röd hushållsfärg
lakritssnören
Rör matfett och flor med chokladsmak poröst. Tillsätt havregryn och kaffe. Forma till runda bollar som rullas i kokos. Forma även mindre bollar, som sätts som huvud på de kokosrullade bollarna.
Blanda ett par matskedar florsocker med någon droppe röd hushållsfärg och lite vatten och droppa som ögon på huvudet.
Skär lakritssnörena i bitar och sätt som ben på spindlarna.
VARMA MACKOR
Varför inte några varma mackor, som denna.

• 12 skivor formfranska, rostade
• ca 2 dl Chilimajonnäs
...
• 8 skivor bacon, knapert stekt
• Sallad, strimlad
Margarin för den som vill på varje brödskiva
Gör så här:
• Bred ca 1 msk chilimajonäs på varje brödskiva. Lägg strimlad sallad, 2 baconskivor (varma) och tomat på 8 av brödskivorna och lägg sedan ihop dem på varandra till 4 st smörgåsarna och ta de sista brödskivorna som lock.
• Sätt i två stora grillpinnar eller liknande och dela dem diagonalt.
• Servera gärna med friterad potatis och en sallad.
VEG FRÅN INDIEN

2 st vitlöksklyfta
1 st röd chilifrukt, urkärnad
1 msk ingefära, riven
3 msk olivolja
2 st kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor, lätt stötta i mortel
2 tsk gurkmeja
500 gram krossade tomater
1 burk kokosmjölk, (400 ml, ej lätt)
2 st hönsbuljongtärning, ekologiska
3 dl röda linser
vatten, till spädning, ev
salt och nymald vitpeppar
1 påse babyspenat, 70 gram, sköljd
1 kruka
Tillagning
Soppan sväller efter hand, så den kan behövas spädas med vatten. Justera i så fall kryddningen.
1. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Hetta upp oljan och fräs det hackade och ingefäran i en stor gryta utan att det tar färg.
2. Lägg i kanelstängerna och de övriga kryddorna och låt dem fräsa med en minut under omrörning.
3. Häll i tomater och kokosmjölk och smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp.
4. Tillsätt linserna och låt det sjuda cirka 10 minuter under lock tills linserna är kokta men inte mosiga. Lite tuggmotstånd ska de ha.
5. Smaka av med salt och peppar och tillsätt spenaten. Låt det sjuda ett par minuter. Servera med hackad koriander i en skål bredvid att toppa soppan med.
FLÄSKA TILL MED FLÄSKFILÉ I HELGEN
(4 personer)
500 g fläskfilé
1 msk matfett
100 g fårost
1 dl crème fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
Ansa fläskfilén och skär i 3 cm tjocka skivor och platta ut dem något. Salta och peppra. Bryn köttet i matfett i en stekpanna, lägg sedan över i en ungssäker form. Mosa osten och blanda med créme fraiche och pressad vitlök och svartpeppar. Häll ostblandningen över köttet och gratinera i ugn, 200 grader, ca 10 min tills köttet är genomstekt. Servera med couscous, grekisk sallad och oliver.
VÄRMANDE DRYCKER I HÖST OCH VINTE
6 cl irländsk whiskey
kaffe
1 tsk farinsocker
vispgrädde
Börja med att lägga farinsocker i ett vinglas och häll på whiskeyn. Fyll på med kaffe, rör om. Häll försiktigt lättvispad grädde på toppen så att den inte blandas med kaffet.
Hot Eskimo
4 cl Grand Marnier
varm choklad
vispgrädde
Häll likören i ett vinglas. Fyll på med varm choklad, toppa försiktigt med vispad grädde
Hot Gold
5 cl amaretto
apelsinjuice
Häll likören i ett vinglas och häll på het apelsinjuice. Garnera med en apelsinskiva. Het cognacstoddy
6 cl cognac
2 sockerbitar
vatten
Häll kokande vatten i en kaffemugg, lägg i sockret och häll i cognacen. Rör om. Dekorera med en citronskiva och eventuellt lite muskot.
Jägertee
6 cl rom
starkt te
socker
Häll rom i en kopp med hett te, sockra efter behag.
Baby Elefant
Per kopp:
6 cl Amarula Cream
starkt kaffe/espresso
vispgrädde
Häll rykande hett starkt kaffe eller espresso i ett högt glas. Fyll upp med Amarula Cream. Toppa med vispad grädde.
VILT
1 kilo hjortfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
Sås:
½ liter buljong
¼ liter grädde
1 dl blåbärssylt
1 dl mörkt portvin
1 tsk färsk timjan
Blåbär (kan uteslutas)
Margarin och mjöl
Bryn hjortfiléerna i smöret i en mycket varm stekpanna så köttet får färg på alla sidor. Köttet ska bara brynas på alla sidor, det ska inte genomstekas detta för att köttsaften ska ”stängas inne”.
Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt in denna i ugnen på 120 grader i 10 min eller tills köttet har en kärntemperatur på 57-59 grader.
Blanda buljong, timjan och blåbärssylt i en gryta. Koka blandningen till det återstår ca 10%. Smält margarinet och blanda det med mjölet. Red såsen med mjöl/smörblandningen till den får önskad konsistens. Tillsätt grädden.
Alldeles innan servering tillsättes de hela blåbären i såsen.
PASTA TILL MIDDAG

500 g pasta t ex penne
1 msk Smör
1 gul lök
100 g rökt skinka
100 g champinjoner
4 ägg
2 1/2 dl Pastagrädde
2 dl Mjölk
salt och peppar
2 dl riven Västerbottensost
2 msk ströbröd
Beskrivning
Sätt ugnen på 200°. Koka pastan. Smöra en ugnssäker form. Skala och finhacka lök. Skär skinkan i stavar och dela champinjoner i klyftor. Stek alltsammans i smör i en stekpanna tills det får lite färg. Blanda med pastan i den ugnsfasta formen.Rör ihop ägg, pastagrädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över pastan, toppa med ost och ströbröd.Grädda i ugnen ca 20 minuter tills äggstanningen stannat och gratängen har fått fin färg.
HÖSTSTEK
1 msk maizena
1 lök
1 buljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 lagerbald
1 msk krossade pepparkorn
1 msk krossade enbär
2 msk portvin
2 dl creme fraiche.
2½ dl vatten
5 dl mjölk
800 g benfri kalvstek
Salt och peppar
Hacka löken och vitlöken. Lägg ner lök, vitlök, peppar, lagerblad, enbär och kött i en fryspåse och häll i mjölken. Stäng påsen så det är helt tätt. Lägg köttet till att marinera i kylskåpet i 2 dagar. Skaka om påsen lite då och då.
Ta upp köttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper. Gnid in köttet med salt och peppar. Smält matfettet i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Ta upp köttet och lägg det i en ugnsfast form.
Stek köttet i mitten av ugnen på 175 grader. Om man vill ha ett lite mer rosa kött så låter man det stå i ugnen i ca 1 timme och 15 min, om man föredrar ett mer genomstekt kött så låt det stå i 1 ½ timme.
När köttet är färdigt tas det ut ur ugnen och täcks med folie, låt stå och vila i 10-15 min.
Häll 2 ½ dl vatten i den ugnsfasta formen och sila ner skyn i en gryta. Vispa buljongtärningen tillsammans med crème fraiche och maizena utrört i vatten. Häll ner i kastrullen och koka upp, låt koka några minuter. Tillsätt portvin och smaka av med salt och peppar.
Skär köttet i skivor och servera tillsammans med portvinssåsen och Hasselbackspotatis.
GOTT TILL THEÉT

KOKKENS WHOOPIES
125 g Smör, rumstempererat
1 ägg
1,5 dl brunt farinsocker
2 tsk bakpulver
...5 dl vetemjöl
1 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Alt. fyllning
100 g Crème Bonjour Naturell
50 g hallon
1 dl florsocker
Topping
O´hoj Chrunchy strössel
1. Sätt ugnen på 175 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper. Vispa smör och florsocker poröst. Tillsätt ägget. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smörsmeten. Tillsätt mjölken.
2. Klicka ut på plåtarna och grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min. Ta ut dem och låt svalna på ett galler.
3. Blanda samman ingredienserna till den valda fyllningen. Bred eller spritsa fyllning på varannan kaka och använd övriga kakor som lock. Dekorera ev. med olika typer av strössel.
HEMMAGJORD MJÖD
2 citroner
4 liter vatten
4 dl farinsocker
4 dl strösocker
russin
1 Tvätta citronerna rena med en borste och varmt vatten. Riv av den gula skalet. Skär bort den vita delen av ytan av citron och skiva citroner i tunna skivor.
2. Koka vattnet och häll det i en bunke och lös upp sockret och honungen. Tillsätt citron och det gula skalet i vattnet och låt svalna till ljummet. Lös upp jästen med lite av mjöden och rör ned. Låt den stå i rumstemperatur tills nästa dag.
3. Sila mjöden och häll upp i flaskor och tillsätt några russin i flaskan. Sima mognar på en sval plats i ca en vecka.
GOTT TILL MORGONTHÉET
1/2 finhackad gul lök
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g Norrmejerier Smör
3 dl riven Västerbottensost
2 dl Gräddfil
Beskrivning
Finstrimla och stek bacon. Låt rinna av på hushållspapper. Fräs löken mjuk i lite baconfett. Blanda mjöl och bakpulver. Finfördela Norrmejerier Smöret i blandningen. Tillsätt ost, gräddfil, bacon och lök. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen vid 225ºC 10-15 min.
Goda att servera till soppa eller te.
VARM HÖSTSOPPA
400 g lax
400 g torsk
räkor
4 st havskräftor
500 g musslor
1 pkt saffran
1 l vatten
2 st fiskbuljongtärningar
3-4 matlagningsgrädde
Crème fraiche, efter smak
2-3 dl vitt vin
1 st lök, gul
3-4 st vitlökar
Broccoli, efter smak
Blomkål, efter smak
Dill
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Gör så här
1. Hacka löken och fräs i smör tillsammans i en kastrull.
2. Tillsätt kryddor, saffran, buljong, grädde, crème fraiche, vin och grönsaker och låt sjuda ca 10-15 minuter.
3. Lägg i fisken och skaldjuren och sjud ca 5-7 minuter, låt inte fisken koka sönder.
4. Ta grytan från värmen och lägg i räkorna.
5. Låt soppan dra ett par minuter.
6. Garnera med havskräftor och dill.
HÖSTSOPPA
2 msk smör eller olja
2 msk curry
2-3 lökar
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong (vatten + tärning)
3 dl grädde
Ev. 2 msk maizena vid behov
Värm upp matfettet i en gryta. Hacka löken och stek den sedan tillsammans med curryn i grytan. Tillsätt buljong och låt koka upp.
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg potatisbitarna i soppan och låt koka i ca 10 min, tills potatisen är mjuk.
Ta grytan från plattan och mixa den med en stavmixer. Sätt tillbaka soppan på plattan och häll i grädden. Om du vill ha en tjockare konsistens på soppan så tillsätter du bara maizena.